Bramen Cheesecake Charlotte

  • Frans, Banket
  • 60-120 min.
  • Bramen Cheesecake Charlotte

    Bramen Cheesecake Charlotte

    Bramen Cheesecake Charlotte

Deze bramen cheesecake charlotte is een recept van de winnaar van Heel Holland Bakt: Menno! Hij maakte deze cheesecake tijdens de finale, en met succes! 

Tip: ook heel lekker met bosbessen, zoals op de foto.

Deel dit recept

Ingrediënten
Ingrediënten
De lange vingers:
3 eieren
90 gram fijne kristalsuiker
0,50 theelepel zout
80 gram tarwebloem
10 gram maïzena
Crème de cassis (zwarte bessenlikeur)
De sponscake:
2 eieren
110 gram fijne kristalsuiker
mespuntje zout
145 gram tarwebloem
18 milliliter volle melk
18 milliliter zonnebloemolie
1 theelepel vanille-extract
De bramenmousse:
koud water
6 gelatine blaadjes
250 milliliter slagroom
100 gram witte basterdsuiker
175 gram verse bramen
scheutje water
250 gram roomkaas
De samenstelling en garnering:
250 gram verse bramen
lint
verse munt
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

De lange vingers:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop in een kom de eidooiers met 40 gram suiker op tot het wit en romig is.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf met het zout.
Als het schuimig is, voeg de resterende 50 gram suiker toe en blijf kloppen tot de suiker is opgelost.
Meng voorzichtig de eiwitten door de eidooiers tot het één massa is.
Spatel voorzichtig de bloem en de maïzena er doorheen en blijf net zolang spatelen totdat het een gladde massa is.
Doe het deeg in een spuitzak.
Spuit met een glad spuitmondje het deeg in strepen van 10 centimeter lang.
Bestrooi het deeg met suiker en bak voor 10-15 minuten.
Laat de lange vingers na baktijd afkoelen op een rooster.

De sponscake:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de eieren, de suiker en het zout in een mixerkom en klop dit ongeveer 5 minuten totdat de eieren in volume zijn gestegen en wit zijn geworden.
Spatel voorzichtig de bloem er doorheen.
Meng in een andere kom de melk, de olie en het vanille extract.
Voeg wat van het ei-bloemmengsel toe en meng dit goed door elkaar.
Giet dit mengsel bij het ei-bloemmengsel en vouw het er doorheen tot het volledig vermengd is.
Giet het beslag in een ronde vorm en bak voor circa 35 minuten.

De bramenmousse:
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Klop de slagroom met de basterdsuiker lobbig en zet koel weg.
Pureer de bramen met een klein scheutje water, verwarm deze tegen de kook aan en haal dan van het vuur af.
Voeg de uitknepen blaadjes gelatine toe en meng tot deze opgelost zijn.
Laat het afkoelen. Klop de roomkaas zacht en voeg de afgekoelde bramenpuree toe.
Meng het tot een egaal mengsel.
Spatel dit mengsel voorzichtig door de lobbige slagroom.
Zet koel tot gebruik.

De samenstelling en garnering:
Bekleed de Charlottevorm met plasticfolie.
Besprenkel de lange vingers licht met wat crème de cassis.
Zet de lange vingers met de suikerkant tegen de wand van de Charlottevorm tegen elkaar aan.
Verdeel de sponscake in drie dunne lagen.
Schep 1/3 deel van de bramenmousse in de vorm en leg hier bovenop een deel van de bramen (bewaar wat bramen voor de bovenkant).
Leg nu een cakelaag hier bovenop en besprenkel deze met crème de cassis.
Herhaal dit tot de cakelagen op zijn.
Zet de Charlotte in de koeling en laat deze minimaal 3 uur opstijven.
Stort de Charlotte op een bord.
Doe de bramen bovenop de Charlotte en garneer met de verse muntblaadjes.
Strik eventueel het lint om de lange vingers.

Bron

Heel Holland Bakt, uitzending van 26 oktober 2014

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Marloes1993 avatar
Marloes1993

Doorsturen

Home Recepten