Thaise pompoensoep met zoete aardappel
- Thais, Soep
- 20-30 min.
- Geplaatst op 27-10-2014
Het aanbod van pompoenen is in de herfst altijd het grootst. In winkels en op de markt zie je ze in allerlei, kleuren, afmetingen en soorten liggen.
Ik heb voor dit recept voor de flespompoen (butternut squash) gekozen.
Deze pompoensoep sluit mooi aan bij al mijn andere Thaise recepten.
De rode curry kruiden van Jonnie Boer (die ik gewonnen heb met de bbq-battle voor mijn ingezonden kruidenboter) komen in deze soep uitstekend tot zijn recht. In plaats van deze rode curry kruiden kun je ook een rode curry pasta gebruiken. Voeg dan eventueel een beetje gember en steranijs toe omdat dit ook in de kruidenmix gebruikt wordt.
TIP: Als je vers citroengras (Sereh) gebruikt, kneus dan alleen de stengels en laat ze verder heel, want je moet het er weer uitvissen voor je de soep pureert. Vind je dit teveel gedoe gebruik dan gewoon citroengras uit een potje of poeder. Ook kun je als alternatief limoensap gebruiken (sap van ½ limoen) Vers citroengras is wel het lekkerste.
NB: Sinds de Thai Red Curry van Jonnie Boer uit het assortiment is gebruik ik 1 el rode curry pasta aangevuld met een beetje steranijs, gember, kardemom en kruidnagel om de smaak zoveel mogelijk te evenaren.
Ingrediënten 4 personen
1 flespompoen1 zoete aardappel
arachideolie
2 teentjes knoflook
4 sjalotjes
1 stengel citroengras (sereh)
1 l kippenbouillon
1 blik kokosmelk
2 el vissaus (nam pla)
1 el rode curry poeder Jonnie Boer (of 1 el rode curry pasta, met een beetje steranijs, gember, kardemom en kruidnagel)
1 bosje koriander
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 358,67 kcal |
Koolhydraten | 27,50 g |
Eiwitten | 6,57 g |
Vetten | 23,53 g |
Bereidingswijze
Voorbereiding:
Schrob de pompoen goed schoon, snij doormidden en haal de pitten en draden eruit. (je hoeft de pompoen niet te schillen) en snij de pompoen in blokjes.
Schil de zoete aardappel en snij in blokjes.
Snijd de sjalotjes en hak de knoflook fijn.
Hak ook de koriander fijn.
Bereiding:
Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de knoflook met de sjalotjes.
Bak eerst de stukken pompoen en daarna de zoete aardappel mee.
Voeg het curry poeder toe en roer dit goed door het gebakken spul heen zodat de curry goed opgenomen wordt.
Voeg de helft van de bouillon en de stengel citroengras toe.
Laat dit ongeveer 20 minuten op een zacht vuur koken totdat de pompoen en de aardappel goed zacht zijn.
Verwijder de sereh uit de pan en leg deze apart.
Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kokosmelk en de vissaus toe en doe de citroenstengel weer terug in de pan.
Voeg de rest van de bouillon toe en laat dit nog eventjes trekken op een klein pitje.
Op het laatst voeg je de gehakte koriander toe.
Laatste reacties
De pompoen die ik hier gebruikt heb (zie foto) was ongeveer 550 gram. Groetjes van Wilmie _O_
De schil van Flespompoen of Butternut KAN heel goed gebruikt worden. Die is niet zo hard. Overigens mocht je zelf citroengras kweken; was de bladeren en knoop ze in een losse bol + het gekneusde stengelstuk. Al hebben we hier geen rode curry van Jonnie Boer ik bedenk wel wat en smaken gaat het zeker! Alleen 1 ding Hoeveel weegt die pompoen van Wilmie? ;) Er zijn grote en kleine flespompoenen. Groeten C
Hmm, dit lijkt me een heerlijk recept! En wat leuk, ik zie dat je de Rode Curry poeder van Jonnie Boer hebt gebruikt, die je onlangs hebt gewonnen. Ik bewaar het recept, ga het zeker eens proberen!