1. Home
  2. Recepten
  3. Europese keuken
  4. Erwtensoep
  5. Lekkere kruidige Oud Hollandse erwtensoep

Lekkere kruidige Oud Hollandse erwtensoep

  • Europees, Soep
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 27-10-2014

Ingrediënten 4 personen


1 pak (500 gr) spliterwten
2 schenkeltjes
3 blokjes runderbouillon
2 blokjes tuinkruidenbouillon
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 takje verse tijm
6 zwarte peperkorrels
2 flinke speklappen
2 flinke schouderkarbonades
125 gr mager gerookte spekblokjes
2 ambachtelijke slagersrookworsten
1 kleine knolselderij
1 ui
1 grote aardappel
2 winterpenen
2 dikke stengels prei
Bosje verse peterselie (35 gr)
2 bosjes verse bladselderij a 40 gr per bosje
Zeezout
Scheutje worchestersaus


Verder heb je nodig


BK soeppan 6 liter, vergiet, kookpan


Lekkere kruidige Oud Hollandse erwtensoep
Lekkere kruidige Oud Hollandse erwtensoep
Schenkeltjes in de pan met water
Schenkeltjes in de pan met water
Kruiderij erbij
Kruiderij erbij
vlees erbij
vlees erbij
spliterwten erbij
spliterwten erbij
Verse groente erbij
Verse groente erbij
Groene kruiderij erbij
Groene kruiderij erbij

De wintertijd is weer aangebroken, het is donker, koud en het regent. Dat weekend maak ik traditioneel altijd de eerste verse snert. Deze is in de loop der tijden doorontwikkeld en vinden wij het lekkerst. Er zijn talloze recepten en variaties te bedenken, maar heb deze al een paar keer gemaakt en smaakt super lekker oud-Hollands gekruid. Geschikt voor 4 personen of 2 personen voor 2 dagen en kan prima worden ingevroren! Ik heb er ook nog eentje van top cuisinier Cas Spijkers, die komt volgende keer in zijn geheel aan bod.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Breng 2,5 liter water aan de kook. Voeg daar 2 schenkels aan toe en 3 blokjes runderbouillon en 2 blokjes tuinkruidenbouillon. Doe er 2 laurierblaadjes in en 4 kruidnagels, 1 takje verse tijm, 6 gekneusde zwarte peper korrels en 500 gr spliterwten. Was ze wel even van tevoren. Snijd 2 flinke schouderkarbonades (procureurslapjes) en 2 dikke speklapjes in blokjes en voeg toe. Voeg tenslotte 125 gr gerookte spekblokjes toe.  Laat dit minimaal 2 uur op zacht vuur langzaam pruttelen. Snijd ondertussen een kleine knolselderij, 1 grote kruimige aardappel, 1 grote ui en 2 winterpenen brunoise (in blokken) en zet even apart. Snijd 2 dikke stengels gewassen prei in halve ringen en zet ook apart. Als het vlees gaar is, ook dit geeft smaak af, en de spliterwten zacht zijn haal je de schenkeltjes, laurierblaadjes en takje tijm eruit. Voeg dan de knolselderij, aardappel en winterpeen toe. Voeg 5 minuten later de prei toe (deze hoeft minder lang te garen). Maak hem op het eind af met een bosje vers gesnipperde peterselie (40 gr) en 2 bosjes vers gesnipperde selderij (80gr) en breng hoog op smaak met een vleugje zeezout en een scheutje WORCHESTERSAUS. Maak 2 ambachtelijke slagersrookworsten apart warm (niet laten koken), snijd in plakjes en voeg met sap en al toe. Dit recept geeft ongeveer 5 liter mooie erwtensoep. Openhaard aan, kaarsje aan, glaasje wijn en smullen bij de buis!

Serveertip

Lekker met roggebrood met katenspek en/of Friese nagelkaas en drink er een goed glas stevige rode wijn bij.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf


Reacties (7)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top