8 struikjes witlof
dikke plak achterham van plm. 150 gram
plm. 300 gram rundergehakt
1 middelgrote ui
plm. 10 gram boter
1 eetlepel zonnebloemolie
zout, peper, nootmuskaat
1 afgestreken eetlepel bloem
1 flinke eetlepel milde mosterd of meer naar smaak
1/2 eetlepel vloeibare honing
plm. 600 gram voorgekookte aardappelschijfjes (ik heb ze zelf gekookt!)
plm. 75 gran geraspte belegen kaas
Wok of grote koekenpan
vergiet
ovenschaal
In mijn verzameling recepten kwam ik een dergelijk recept tegen met prei. Mijn man en ook onze logé zijn geen liefhebbers van prei, dus koos ik voor witlof.
Ik heb het recept van de schotel met prei echter zodanig aangepast dat ik het gerust een "eigen recept" mag noemen.
Onze logé, mijn man en ook ikzelf vonden dit super lekker! Gaan we echt vaker eten.
Verwarmd de oven voor op 200 graden.
Was de witlof. Verwijder een plakje van het uiteinde van de witlofstruikjes.
Snij de witlof in smalle reepjes.
Snij de ham in kleine blokjes.
Pel en snipper de ui.
Smelt de boter in de wok. Roerbak hierin de witlof samen met de blokjes ham beetgaar.
Doe de witof met de hamblokjes in een vergiet en laat goed uitlekken.
Verhit de olie in de wok.
Bak de uisnippers glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit onder omscheppend rul. Kruid het gehakt met peper, zout en nootmuskaat. Strooi d bloem over het gehakt en bak dit omscheppend even mee.
Roer de mosterd door het gehakt.
Voeg de wilof met de hamblokjes en een 1/2 eetlepel honing bij het gehakt. Meng alles door elkaar en proef !! Voeg eventueel nog wat peper, zout en nootmuskaat toe.
Doe het het witlofmengsel in de ovenschaal.
Dek af met de aardappelplakjes (dakpansgewijs) en strooi de geraspte kaas erover.
Nog plm. 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de aardappelen een goudbruine kleur hebben gekregen
Gewoon erg lekker!
standaardmolen 15-11-2014
Petra, dit witlofrecept ga ik ook bewaren, wij zijn dol op witlof! Bedankt, groet, Leni
adeline43 29-10-2014
Petra, dit recept neem ik ook mee. Bedankt! groetjes, Adeline
souvlaki 27-10-2014
Heerlijk !!!
souvlaki 27-10-2014
Lekker Petra, staat vanavond op het menu! bedankt, Souvlaki
pwiggers 24-10-2014
Hoi Willeke, sorry van de bloem. Ik heb het nu in het recept gezet. Het moet even meebakken met het gehakt zodat het geheel beter bindt.
Bij mij was de schotel helemaal niet droog, zelfs nog vochtig van de witlof die altijd vocht loslaat. Vandaag ook de bloem door het gehakt. Je kunt volgende keer de witlof misschien iets grover snijden en niet te veel laten uitlekken. Een idee?
We fijn te horen dat de smaak goed was. Groetjes, Petra