Ovenschotel Siepeltjespot (Wadden delicatesse)

  • Regionaal, Ovenschotel
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 20-10-2014
  • Ovenschotel Siepeltjespot (Wadden delicatesse)

    Ovenschotel Siepeltjespot (Wadden delicatesse)

    Ovenschotel Siepeltjespot (Wadden delicatesse)

Dit recept is een bekroonde ovenschotel (streekgerecht) en komt van oorsprong van Terschelling, maar is nu ook populair op Texel. Op beide eilanden worden onder toezicht van Staatsbosbeheer verse cranberries (veenbessen) gekweekt. Deze ovenschotel heeft, behalve kleur, alles. Zoet, zuur, zout en een bittertje en is vrij makkelijk binnen een uurtje te maken. Hij is zo populair dat enkele restaurants op beide eilanden deze specialiteit in de herfst en winter serveren. Niet onbelangrijk, maar dit schoteltje is ook nog eens heel gezond en super lekker.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
600 gr gehakt HOH
400 gr uien
300 gr mager rookspek
500 gr verse zuurkool
800 gr iets kruimige aardappels
100 ml halfvolle melk
20 gr roomboter
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
500 gr verse cranberries (of doosje uit de diepvries)
300 gr witte of bruine basterdsuiker
400 ml water
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pannen, ovenschaal

Bereidingswijze

Maak cranberry compote. Breng water aan de kook, voeg cranberries en de suiker toe en laat ongeveer 8 minuten koken. Doe dan in een schaal en laat afkoelen, dikt vanzelf wat in. Schil de aardappels en kook ze in ongeveer 20 minuten in zout water gaar. Voeg melk en boter toe en maak er puree van. Breng op smaak met peper en zout.  Snipper uien, doe spekblokjes in de pan, voeg uien toe en bak glazig. Dan gehakt toevoegen en mee roerbakken.  Breng goed op smaak met peper en zout. Laat zuurkool uitlekken. Neem een ovenschaal en vet hem in met olie of boter. Bekleed hem met een dun laagje aardappelpuree.  Leg daarop het gehakt, spekjes, uien mengsel en verdeel daarover de zuurkool en de cranberry compote. Maak de bovenkant af met de resterende aardappelpuree. Heteluchtoven voorverwarmen op 180 graden en nog ongeveer 25 minuten bakken tot de bovenlaag mooi krokant bruin is en hij gaar is. Eet smakelijk.

Bron

Online lokale specialiteiten (aangepast)

Serveertip

Drink er een mooie fruitige rode wijn bij.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Aethelwine avatar
Aethelwine 02-11-2020

Geweldig lekker!

Aethelwine avatar
Aethelwine 02-11-2020

Geweldig lekker!

WybeB avatar
WybeB 04-12-2016

Heeeerlijk.

jacquelinequakkelaar avatar

Zojuist klaar gemaakt en gegeten. Helemaal top.

Spitfired avatar
Spitfired 24-10-2014

Volgens mij ontbreken de aardapels bij de ingredienten.

Kaliraki avatar
Kaliraki 24-10-2014

lijkt me zeer geschikt voor mijn smaak! Zal het zeker eens gaan proberen. Heb het in ieder geval in mijn kookboek gezet.

Rachelmarcel avatar
Rachelmarcel 22-10-2014

Bedankt voor dit heerlijke recept. Heb voor de puree, crème fraiche gebruikt. We hebben gesmuld.

Lammy1954 avatar
Lammy1954 22-10-2014

Mmm lijkt me erg lekker en ga ik binnenkort maken. Groetjes Lammy

WilBakker1 avatar
WilBakker1 21-10-2014

Hij lijkt me echt heel erg lekker. Heerlijke smaken, mooie kleur en heerlijk met dit weer. Dank je wel hoor!

hermien_kg avatar
hermien_kg 20-10-2014

Hoi Alex, ik heb je recept in mijn kookboek gezet. Binnenkort ga ik het zeker maken. Groetjes, Hermien

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten