1. Home
  2. Recepten
  3. Fruit
  4. Cranberries
  5. Ovenschotel Siepeltjespot (Wadden delicatesse)

Ovenschotel Siepeltjespot (Wadden delicatesse)

  • Regionaal, Ovenschotel
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 20-10-2014

Ingrediënten 4 personen


600 gr gehakt HOH
400 gr uien
300 gr mager rookspek
500 gr verse zuurkool
800 gr iets kruimige aardappels
100 ml halfvolle melk
20 gr roomboter
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
500 gr verse cranberries (of doosje uit de diepvries)
300 gr witte of bruine basterdsuiker
400 ml water


Verder heb je nodig


Pannen, ovenschaal


Ovenschotel Siepeltjespot (Wadden delicatesse)
Ovenschotel Siepeltjespot (Wadden delicatesse)

Dit recept is een bekroonde ovenschotel (streekgerecht) en komt van oorsprong van Terschelling, maar is nu ook populair op Texel. Op beide eilanden worden onder toezicht van Staatsbosbeheer verse cranberries (veenbessen) gekweekt. Deze ovenschotel heeft, behalve kleur, alles. Zoet, zuur, zout en een bittertje en is vrij makkelijk binnen een uurtje te maken. Hij is zo populair dat enkele restaurants op beide eilanden deze specialiteit in de herfst en winter serveren. Niet onbelangrijk, maar dit schoteltje is ook nog eens heel gezond en super lekker.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak cranberry compote. Breng water aan de kook, voeg cranberries en de suiker toe en laat ongeveer 8 minuten koken. Doe dan in een schaal en laat afkoelen, dikt vanzelf wat in. Schil de aardappels en kook ze in ongeveer 20 minuten in zout water gaar. Voeg melk en boter toe en maak er puree van. Breng op smaak met peper en zout.  Snipper uien, doe spekblokjes in de pan, voeg uien toe en bak glazig. Dan gehakt toevoegen en mee roerbakken.  Breng goed op smaak met peper en zout. Laat zuurkool uitlekken. Neem een ovenschaal en vet hem in met olie of boter. Bekleed hem met een dun laagje aardappelpuree.  Leg daarop het gehakt, spekjes, uien mengsel en verdeel daarover de zuurkool en de cranberry compote. Maak de bovenkant af met de resterende aardappelpuree. Heteluchtoven voorverwarmen op 180 graden en nog ongeveer 25 minuten bakken tot de bovenlaag mooi krokant bruin is en hij gaar is. Eet smakelijk.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Drink er een mooie fruitige rode wijn bij.

Bron

Online lokale specialiteiten (aangepast)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf


Reacties (11)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top