Quinoasalade met limabonen en avocado
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Dit recept komt uit het nieuwe kookboek van Martin Morales - Ceviche. 'Quinoa is een van de superfoods van Peru. Mensen zijn dol op dit pseudograan uit de Andes en bij Ceviche vragen onze klanten altijd naar het recept van deze salade', aldus Martin Morales.
Lees ook de boek review van Ceviche hier: http://www.smulweb.nl/artikelen/198312/Book-review-ceviche-van-martin-morales
Ingrediënten 4 personen
150 g quinoa100 g limabonen, een nacht in water
geweekt, uitgelekt en afgespoeld
25 g korianderblaadjes, fijngesneden
1 limopeper, zonder de zaadjes en fijngehakt
1 rijpe avocado, overlangs gehalveerd en dan
in heel dunne plakjes
½ rode ui, in kleine blokjes
1 grote tomaat, zonder pitjes en in kleine
blokjes
zout
VOOR DE GOUDBESSENCOULIS
10 goudbessen (physalis)
1 eetl. Kristalsuiker
VOOR DE DRESSING
sap van 2 limoenen
1 limopeper, zonder zaadjes en fijngehakt
1 eetl. extra vergine olijfolie
Bereidingswijze
Was de quinoa in koud water tot het water helder blijft. Doe de quinoa in een pan, overgiet hem met koud water, voeg een snufje zout toe en zet de pan op halfhoog vuur. Breng de quinoa aan de kook en laat hem 15-20 minuten zachtjes koken tot hij goed gaar is en de korrels zich beginnen te ontvouwen. Giet de quinoa af, laat hem afkoelen en zet hem tot gebruik opzij.
Maak de coulis. Doe de goudbessen en de suiker in een pan en voeg zo veel water toe dat de inhoud tot halverwege onderstaat. Zet de pan op laag vuur en verhit hem tot het water voor tweederde is ingekookt en de goudbessen zacht zijn. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Giet de inhoud in de keukenmachine of blender en maal de coulis glad.
Maak nu de dressing. Doe alle ingrediënten in een kom en vermeng ze goed.
Doe de limabonen, koriander en limopeper bij de quinoa en vermeng alles goed. Doe er 3 eetlepels van de dressing bij, maar pas op dat het quinoamengsel niet te vochtig wordt.
Maak de borden op door steeds een kookring van 10 cm (of een grote uitsteekvorm) op een bord te zetten. Schep een kwart van de avocado in de kookring en druk hem met de achterkant van een lepel stevig aan. Vul de rest van de ring met het quinoa-limabonenmengsel en druk dat ook goed aan.
Giet een eetlepel van de goudbessencoulis rond de kookring en haal de ring weg. Vermeng tot slot de ui en tomaat en schep een eetlepel hiervan erbovenop. Voeg meer dressing toe als u denkt
dat het nodig is.
Bron
Ceviche - Martin Morales