1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Vlaai
  5. Rijstevlaai
  6. Rijstevlaai met kardemom

Rijstevlaai met kardemom

  •  ,
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 14-10-2014

Ingrediënten 8 personen


1 portie vlaaideeg:
100 ml melk
1 zakje droge gist (7 gram)
300 gram patentbloem
snuf zeezout
50 gram boter
3 eetlepels witte basterdsuiker
1 ei, losgeklopt
Voor de vulling:
1 vanillestokje
1 liter volle melk
4 kardemompeulen, een klein beetje gekneusd
5-6 eetlepels witte basterdsuiker of naar smaak (of fijne kristalsuiker)
200 g dessertrijst
2 eieren, gesplitst in dooier en wit
een snuf zout
1 eetlepel bruine basterdsuiker voor erop
En nog: 
vlaaivorm van ca 28-30 cm doorsnede
poedersuiker met een zeefje om de bovenkant te bestrooien



Rijstevlaai met kardemom
Rijstevlaai met kardemom
Rijstevlaai met kardemom
Rijstevlaai met kardemom

De nieuwste titel van Yvette van Boven, Home Baked, is deze week verschenen en staat bomvol inspirerende bakrecepten voor de thuisbakker. Dit recept voor een rijstevlaai met kardemom (favoriet van Yvette) is heerlijk! 

Smulweb.nl was aanwezig bij de boekpresentatie en workshop van Yvette, ter ere van de lancering van Home Baked. Lees hier het verslag!
http://www.smulweb.nl/artikelen/198304/Bakken-met-yvette-van-boven

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak eerst vlaaideeg. Verwarm de melk tot lauwwarm, giet de gist erbij en laat 10 minuten staan tot de gist is opgelost. 
Zeef de bloem met het zout in een beslagkom en voeg de boter, suiker en het ei toe. Maak een kuiltje in het midden en giet de lauwe melk erin, roer met een lepel tot alle bloem is opgenomen en kneed met begbloemde handen tot een soepel deeg. 
Voeg eventueel nog wat bloem of melk toe als dat nodig is. Kneed ongeveer een minuut of tien, leg de bol deeg dan terug in de beslagkom, dek de kom af met folie en zet het deeg 1 uur weg om te rijzen. 
Rol het deeg dan uit tot en ronde lap ter grootte van de vlaaivorm. Vet deze in met wat boter en druk de lap deeg er in uit. Snijd de randen netjes bij en prik met een vork de bodem een paar keer in.

Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng in een pan met dikke bodem de melk met vanillemerk, het stokje, de kardemom en de suiker aan de kook. Voeg de rijst en een mespuntje zout toe en breng alles al roerend opnieuw aan de kook. Zet het vuur dan op de allerlaagste stand: want rijstepap brandt snel aan. Zet het deksel op de pan en kook de rijst in ongeveer 12 minuten gaar. Roer de rijst met een houten of rubber spatel regelmatig door, ook goed langs randen van de pan. 
Neem de pan dan van het vuur en verwijder het vanillestokje en de 4 kardemompeulen. 
Klop de eiwitten stijf met een snuf zout en klop de dooiers in een andere kom schuimig. Meng de geklopte dooiers door de lauwe rijstepap. Spatel de helft van het geklopte eiwit er ook voorzichtig door. 

Rol het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vlaaivorm. Vet deze in met wat boter en druk de lap deeg er in uit. Snijd de randen netjes bij en prik met een vork de bodem een paar keer in. Laat het deeg nu nog eens 30 minuten onder een theedoek narijzen. 
Schep de rijstepap in de vorm en strijk het met de achterkant van een lepel glad. Smeer de hele bovenkant van de vlaai af met de rest van het geklopte eiwit. 
Bak de vlaai in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar; de vulling moet echt goed gaar zijn, is hij dat nog niet, maar is de bovenaknt wel flink gekleurd, leg er dan een velletje bakpapier of aluminiumfolie over en bak de vlaai nog even door. 

Dit recept is te vinden in:

Bron

Home Baked - Yvette van Boven



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Marloes1993


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Marloes1993
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top