Rijstevlaai met kardemom

  • > 120 min.
  • Geplaatst op 14-10-2014
  • Rijstevlaai met kardemom

    Rijstevlaai met kardemom

    Rijstevlaai met kardemom

  • Rijstevlaai met kardemom

    Rijstevlaai met kardemom

    Rijstevlaai met kardemom

De nieuwste titel van Yvette van Boven, Home Baked, is deze week verschenen en staat bomvol inspirerende bakrecepten voor de thuisbakker. Dit recept voor een rijstevlaai met kardemom (favoriet van Yvette) is heerlijk! 

Smulweb.nl was aanwezig bij de boekpresentatie en workshop van Yvette, ter ere van de lancering van Home Baked. Lees hier het verslag!
http://www.smulweb.nl/artikelen/198304/Bakken-met-yvette-van-boven

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
1 portie vlaaideeg:
100 ml melk
1 zakje droge gist (7 gram)
300 gram patentbloem
snuf zeezout
50 gram boter
3 eetlepels witte basterdsuiker
1 ei, losgeklopt
Voor de vulling:
1 vanillestokje
1 liter volle melk
4 kardemompeulen, een klein beetje gekneusd
5-6 eetlepels witte basterdsuiker of naar smaak (of fijne kristalsuiker)
200 g dessertrijst
2 eieren, gesplitst in dooier en wit
een snuf zout
1 eetlepel bruine basterdsuiker voor erop
En nog: 
vlaaivorm van ca 28-30 cm doorsnede
poedersuiker met een zeefje om de bovenkant te bestrooien
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Maak eerst vlaaideeg. Verwarm de melk tot lauwwarm, giet de gist erbij en laat 10 minuten staan tot de gist is opgelost. 
Zeef de bloem met het zout in een beslagkom en voeg de boter, suiker en het ei toe. Maak een kuiltje in het midden en giet de lauwe melk erin, roer met een lepel tot alle bloem is opgenomen en kneed met begbloemde handen tot een soepel deeg. 
Voeg eventueel nog wat bloem of melk toe als dat nodig is. Kneed ongeveer een minuut of tien, leg de bol deeg dan terug in de beslagkom, dek de kom af met folie en zet het deeg 1 uur weg om te rijzen. 
Rol het deeg dan uit tot en ronde lap ter grootte van de vlaaivorm. Vet deze in met wat boter en druk de lap deeg er in uit. Snijd de randen netjes bij en prik met een vork de bodem een paar keer in.

Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng in een pan met dikke bodem de melk met vanillemerk, het stokje, de kardemom en de suiker aan de kook. Voeg de rijst en een mespuntje zout toe en breng alles al roerend opnieuw aan de kook. Zet het vuur dan op de allerlaagste stand: want rijstepap brandt snel aan. Zet het deksel op de pan en kook de rijst in ongeveer 12 minuten gaar. Roer de rijst met een houten of rubber spatel regelmatig door, ook goed langs randen van de pan. 
Neem de pan dan van het vuur en verwijder het vanillestokje en de 4 kardemompeulen. 
Klop de eiwitten stijf met een snuf zout en klop de dooiers in een andere kom schuimig. Meng de geklopte dooiers door de lauwe rijstepap. Spatel de helft van het geklopte eiwit er ook voorzichtig door. 

Rol het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vlaaivorm. Vet deze in met wat boter en druk de lap deeg er in uit. Snijd de randen netjes bij en prik met een vork de bodem een paar keer in. Laat het deeg nu nog eens 30 minuten onder een theedoek narijzen. 
Schep de rijstepap in de vorm en strijk het met de achterkant van een lepel glad. Smeer de hele bovenkant van de vlaai af met de rest van het geklopte eiwit. 
Bak de vlaai in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar; de vulling moet echt goed gaar zijn, is hij dat nog niet, maar is de bovenaknt wel flink gekleurd, leg er dan een velletje bakpapier of aluminiumfolie over en bak de vlaai nog even door. 

Bron

Home Baked - Yvette van Boven

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

lieredomdrij avatar
lieredomdrij 06-11-2014

Ah, dit klinkt al helemaal super lekker dus dit is mijn eerste start naar rijstevlaai met kruimeltjes. Of weet je die ook? groetjes Roger

Marloes1993 avatar
Marloes1993 05-11-2014

Hoi Jeannette, bedankt voor je reactie! Leuk, ik ben benieuwd naar jouw resultaat!

misspiggie avatar
misspiggie 05-11-2014

als ik eens veel tijd heb zal ik zeker eens een poging wagen om dit recept te maken, zal je dan laten horen of het goed gelukt is, ben wel dol op vlaai, groet Jeannette

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten