Herfstbrood

 • Brood
 • 60-120 min.
 • Geplaatst op 09-10-2014
 • Herfstbrood

  Herfstbrood

  Herfstbrood

 • Herfstbrood

  Herfstbrood

  Herfstbrood

Gezellig om te maken.Heerlijk om het te eten !

Deel dit recept

Ingrediënten
Broodbakmachine
300 g tarwebloem of 225 g tarwebloem en 75 g volkoren meel
165 g water
10 g droge gist
6 g zout
8 g suiker
30 g boter
110 g rozijnen
110 g appel (Elstar of Jonagold) of gedroogde appel in kleine blokjes
75 g hazelnoten (grof gehakt)
75 g walnoten (grof gehakt)
1 tl kaneel
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Broodbak machine of oven.

Bereidingswijze

Doe de tarwebloem (en evt. het volkoren meel), het water, de gist, het zout,de suiker en de boter in de broodbakmachine (BBM) en zet de machine op een klein formaat brood met vulling. Kijk daarvoor op de gebruiksaanwijzing van de BBM.Voeg na de piep alle overige ingrediënten (de vulling) toe.Omdat de hoeveelheid vrij groot is, is het waarschijnlijk lastig om deze in het bakje allemaal te krijgen.Laat het brood daarna met behulp van het programma verder afkneden en bakken.
Je kunt dit brood natuurlijk ook zonder een BBM maken, of de BBM alleen gebruiken voor het kneden van het deeg.Het kan zijn dat je dan de hoeveelheid vocht of bloem/meel moet corrigeren.
Werkwijze zonder BBM
Gebruik voor het kneden eventueel de BBM, een standmixer met deeghaken of gebruik je handen voor het kneden.Maak je gebruik van een machine, doe dan alle ingrediënten voor het deeg in de kom(bloem (en evt. meel), water, zout, gist, suiker, boter) en laat de machine ongeveer 10 minuten kneden.Check het deeg daarna of je het kunt uittrekken tot een dun vliesje.Met de hand zul je waarschijnlijk nog wat langer moeten kneden.
Laat dan het deeg ongeveer 15 minuten rusten, haal het dan uit de kom en druk het op het werkblad uit tot een plat deeg. Strooi er 1/3 van de vulling over (appel, hazelnoten, walnoten en kaneel),sla het deeg in drieën en druk het weer plat uit en strooi weer 1/3 van de vulling eroverheen.Herhaal dit nogmaals.
Maak dan een bol van het deeg, zorg ervoor dat alle vulling zoveel mogelijk in het deeg ziten laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen tot dubbele omvang. Als het deeg is gerezen, druk je er voorzichtig de lucht uit,bolt het op en laat het ongeveer 10 minuten afgedekt liggen. Maak er dan een bolvormig of langwerpig brood van, doe dit in een ingevette broodvorm en laat het nogmaals 1 uur rijzen.Zet gedurende de tweede rijs de oven vast aan op 220 gradenen bak het brood daarna nog ongeveer 30-40 minuten. Controleer het brood na ongeveer 20 minuten.Als het brood gaar is, is de temperatuur van het brood binnenin ongeveer 95 graden.

Bron

Met dank aan zoethartigbakken.wordpress.com

Serveertip

Heerlijk met roomboter.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

bakfanaat avatar
bakfanaat 29-05-2018

erg lekker. Het hele huis rook ook heerlijk. Heb er wel een half volkoren brood van gemaakt. Dat vind ik persoonlijk lekkerder dan een licht volkoren

ArualB avatar
ArualB 28-10-2016

Lijkt me heerlijk, meegenomen. Dank je wel.

zomernacht avatar
zomernacht 14-10-2016

Lekker dit brood en bedankt voor het recept.

willeke-s avatar
willeke-s 09-11-2014

Hallo Lammy. Leuk dat je dit brood meeneemt ! En het is inderdaad erg lekker ! Groetjes Willeke.

Lammy1954 avatar
Lammy1954 09-11-2014

Mmmm wat lijkt me dit lekker!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten