Tikka masala van kip

  • Indiaas, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 07-10-2014
  • Tikka masala van kip

    Tikka masala van kip

    Tikka masala van kip

Een heerlijk Indiaas gerech, lekker met raita ,naanbrood of papadums

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 gram kipfilet1 grote rode ui

6 tenen knoflook
5 cm gemberwortel
1 of 2 rode pepers
1 bosje verse koriander
1 eetlepel mosterzaadjes
2 eetlepels garam massala
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijnzaad
200ml room
250ml Griekse yoghurt
een handje (ongezouten) cashewnoten
2 blikjes tomatenpuree
limoen
roomboter
1 rode paprika

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

VoorbereidenAls voorbereiding begin je met het snijwerk: de knoflook, rode peper en gember snijd je fijn; de uien gaan in zo dun mogelijke ringen en de paprika's veranderen in dobbelsteentjes; en ook het lam (of de kip) gaat in blokken. Houd alles apart, doe het vlees in een grote kom. Doe de paprika in een andere schaal, die hebben we pas later nodig.Volgende stap is mosterdzaadjes roosteren. Dit doe je door een pan op het vuur te zetten, de mosterzaadjes erin te doen en – belangrijk – een deksel op de pan te leggen. Het is namelijk zo dat de mosterdzaadjes als popcorn in de rondte springen als ze warm worden. De eerste keer dat ik dit deed lag de hele keukenvloer bezaaid. Dus, deksel op de pan en op het moment dat de zaadjes gaan ploppen, zijn ze klaar. Haal de pan van het vuur en laat hem afkoelen.

Zet een koekenpan op een laag vuur, smelt de boter en voeg de ingrediënten die je hebt voorbereid toe: de knoflook, de gember, de rode peper, de ui, de garam massala, de paprikapoeder, de mosterzaadjes, het gemalen komijnzaad en de korianderpoeder. Laat de kruiden zacht worden. Neem hier de tijd voor. Om je een idee te geven: ik laat het wel 20 minuten op het vuur staan, soms langer.

 Als de kruiden lekker zacht zijn geworden (en je hele keuken gevuld is met een heerlijke aroma) dan is het klaar voor de volgende stap: splitsen. We gebruiken namelijk de helft voor de marinade en de andere helft voor de saus.De marinadeDe marinade: haal de helft van je kruidenmix uit de koekenpan, deze gaat samen met de yoghurt in de grote kom bij het vlees. Roer het goed door zodat alle stukjes vlees in aanraking komen met de yoghurt-kruidenmix. Zet de kom minimaal een uur in de koelkast om te marineren. Hier geldt dat hoe langer het in de koelkast staat hoe lekkerder het wordt. Uiteraard is de marineertijd afhankelijk van de planning van de middag of avond. Voor het meest goddelijke resultaat zou je de marinade en de saus al de avond ervoor kunnen maken.

De saus: de resterende helft van de kruidenmix staat nog steeds op een laag vuurtje. Maak de cashewnoten klein (bijvoorbeeld in een vijzel) en doe ze bij de kruidenmix. Voeg daarna de blokjes paprika toe. Snijd de verse koriander klein, bewaar een beetje voor de garnering, en doe ook deze in de pan. Vervolgens giet je de room en de blikjes tomatenpuree bij de kruidenmix. Meng alles zorgvuldig zodat er een mooie rode saus ontstaat. De pan blijft op zacht vuur. Houd de saus warm tot het vlees is gebraden. Stel nu dat je inderdaad de avond ervoor aan de slag gaat, dan ben je met deze stap klaar; je kan de saus af laten koelen en ook in de koelkast bewaren tot de volgende dag.

 Haal de kom uit de koelkast en zet een grote koekenpan met boter op het vuur. Als de boter is gesmolten voeg je de gemarineerde lam (of kip) toe en braad je het vlees tot het gaar is. Goed blijven roeren om te voorkomen dat de marinade aan de pan vastplakt.Is het vlees gaar dan knijp je de limoen uit over het vlees. Nog even roeren en het is klaar om op te dienen.  

Bron

Jeroen en Wendy's lekkernijenblog

Serveertip

Garneer de saus met wat verse koriander. Je kunt dit gerecht perfect combineren met volkoren basmati rijst en natuurlijk moet je het naanbrood niet vergeten.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Joyce1956 avatar
Joyce1956 14-06-2016

Hoi Timo, wat fijn dat jullie het lekker vonden. Bedankt voor je berichtje. Groetjes Joyce

TimoCook avatar
TimoCook 11-06-2016

Eergisteren saus en marinade gemaakt en gisteren het gerecht geserveerd. Was bijzonder lekker. Heb de saus iets meer 'light' gemaakt door kokosmelk ipv room te gebruiken. Bedankt voor dit recept!

ArualB avatar
ArualB 09-03-2015

Neem ik mee, dank je wel.

MissMojito avatar
MissMojito 01-03-2015

ik heb dit recept van jou afgelopen week gemaakt en het was overheerlijk, dus dit recept ga ik zeker nog vaker gebruiken... heel erg bedankt!! ojaa.... heb geen 6 tenen knoflook gebruikt, maar de helft. moest nog naar volleybal training 's avonds :P

njamnjamstyle avatar
njamnjamstyle 04-02-2015

We aten het met gekookte aardappelen en naanbrood. Afzonderlijk vonden we de saus en de kip (in de marinade) niet geweldig, maar bij elkaar heerlijk! Morgen weer eens je jambalaya, Dank, en vriendelijke groet, Henk

Joyce1956 avatar
Joyce1956 03-12-2014

Hallo Floor, bedankt voor je berichtje. Wat fijn dat je het lekker vond. Groetjes Joyce

flopzi avatar
flopzi 03-12-2014

Heerlijk was het. Dank je wel! Floor

Joyce1956 avatar
Joyce1956 17-10-2014

Dank je wel Deon.Ik heb de lekkerste Tikka masala inderdaad in Engeland (Londen) gegeten. Als ik er nu aan denk loopt het water me in de mond. Groetjes Joyce

deonart avatar
deonart 15-10-2014

Tikka masala is eigenlijk een Engelse uitvinding. De Indiase koks maakte dit voor de Engelse omdat ze deze melange zo lekker vond. Eerst was dit alleen kip zonder een saus erbij en toen hebben de koks er een sausje bij bedacht. Vandaag de dag is Tikka masala nog reuze populair in Engeland ...

magdas avatar
magdas 15-10-2014

Dit is het enige, ware recept voor tikka masala, heerlijk. Echt authentiek is als je de afgeveegde kip roostert boven een houtskoolgrill.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten