Gegratineerd romig stamppotje bloemkool met hamblokjes en geb uitjes
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 07-10-2014
Snel gemaakt en heerlijk van smaak: Grof gestampte romige bloemkool met kruimige aardappelen.
Gebakken hamblokjes, crème fraiche en wat hartige Indische uitjes erdoor. Even in de oven en dan...smullen maar.
Ingrediënten 2 personen
1 kleine bloemkool (bij een grote bloemkool de helft bewaren voor lekkere soep !)kippenbouillontablet
plm 400 gram kruimige aardappelen
1 eetlepel zonnebloemolie
200 gram hamblokjes
2 flinke eetlepels Indische gebakken uitjes
125 ml crème fraîche
peper, zout, nootmuskaat
2 theelepels kerriepoeder
plm. 50 gram geraspte belegen kaas
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 750,74 kcal |
Koolhydraten | 56,32 g |
Eiwitten | 37,35 g |
Vetten | 39,07 g |
Benodigdheden
2 pannenkoekenpan
aardappelstamper
ovenschaal
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de bloemkool schoon. Verdeel deze in kleine roosjes. Kook de bloemkool beetgaar (moet nog beetje knapperig zijn! ) in water met kippenbouillontablet.
Schil de aardappelen, was ze en kook ze gaar in water met zout. Aardappelen daarna goed droogstomen.
Verhit ondertussen de olie in de koekenpan. Bak hierin de hamblokjes iets knapperig. Strooi het kerriepoeder erover en bak kort even mee.
Doe de bloemkool en de aardappelen in één pan en stamp deze grof met de aardappelstamper.
Roer de crème fraîche, de hamblokjes en de gebakken uitjes door de stamppot.
Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de stamppot in de ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas en zet de schaal plm. 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de stamppot een goudbruine kleur heeft gekregen.
Serveertip
Lekker met een balletje gehakt.
Laatste reacties
Leuk om te horen Ankie. Dank je wel voor je reactie.
Dit was weer heerlijk. Bedankt Petra. Groet van Ankie.
Deze heeft ons heerlijk gesmaakt!
Lekker, weer es wat anders met bloemkool. Dank je wel.
Vorige week gemaakt,schaal ging helemaal leeg.Staat voor morgen weer op het menu.Ik heb er gehakt doorgedaan ipv hamblokjes,erg lekker
Ik ben hem nu aan het maken benieuwd
ik bewaar hem petra altijd lekker als het weer kouder is gr esther
Super lekker. Dank voor dezet simpele maar o zo lekkere o
Vandaag dit recept gemaakt.
De tijd van stamppotten komt weer aan, dus een beetje variatie is altijd welkom. Ik zet je recept al vast in mijn kookboek. Hartelijk dank en groetjes, Hermien