De enige echte balletjes in tomatensaus
- 60-120 min.
- Geplaatst op 29-09-2014
Onverwacht lekker met gekookte aardappels of puree. Ik maakte ze deze keer als buffetgerecht en iedereen was verrast door de heerlijke saus. Okee het is even werk maar dan heb je ook wat!
Ingrediënten 6 personen
Voor de saus:200 gram zuurkoolspek, in twee plakken gesneden
3 gesnipperde uien
3 gesnipperde tenen knoflook
3 stengels bleekselderij in stukjes
1 winterwortel, geschild en in blokjes
2 blikken gepelde tomaten (2x 400 gram)
1 pak gezeefde tomaten ( 500 gram)
1 blikje tomatenpuree ( 80 gram)
3 dl water
1 tl chilivlokken of peper ( hoeveelheid naar eigen smaak )
4 laurierblaadjes
Kruidenbosje met tijm, salie ,rozemarijn
1 el gedroogde oregano
1 flinke el bloem
½ el suiker
1 el olijfolie
Peper en zout uit de molen
Voor de balletjes
1 kg gemengd gehakt van een goede slager
2 eieren , middelgroot
4 el paneermeel
½ bosje bladpeterselie, fijngehakt
Klont boter / scheutje olijfolie
Peper en zout uit de molen
Benodigdheden
Grote stoofpan, staafmixer en zeefBereidingswijze
Kneed alle ingrediënten voor de balletjes goed door elkaar en vorm balletjes ter grootte van een walnoot. Leg deze op een bord ( eventueel met een klein beetje paneermeel ertussen tegen het plakken) en laat ze rusten in de koelkast.
Verhit voor de saus de olie in een flinke stoofpan en fruit de ui met knoflook glazig, voeg de bleekselderij en wortel toe en bak dit even aan. Voeg de chili en het spek toe en laat alles 10 minuten aanstoven met de deksel op de pan. Voeg de tomatenpuree en suiker toe en roer dit goed door. Nu kan de lepel bloem erover. Blijf goed roeren zodat het wel gaart maar niet kan aanbranden. Na enkele minuten kunnen de gepelde tomaten, de gezeefde tomaten, de kruiden en het water erbij. Laat je saus een uur op een laag pitje pruttelen.
Haal vervolgens de laurierblaadjes, het kruidenbosje en het spek uit de pan. Pureer de saus met de staafmixer én zeef de saus. Dit moet je echt doen om een fluweelzachte saus te krijgen!
Bak de balletjes in het boter/oliemengsel rondom tot ze een bruin kleurtje krijgen. Ze hoeven niet door en door gaar te zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en doe ze in de tomatensaus. Nu kun je het gerecht koelen en in de koelkast zetten of direct nog 10 minuten in de saus zacht laten pruttelen en serveren.
Bron
Dagelijkse kost 4 Jeroen Meus
Serveertip
Ik denk dat je de balletjes ook heel goed in de saus kunt invriezen.
Laatste reacties
Bedankt! Deze balletjes in saus lijken me érg lekker!
Helaas was ik niet in de gelegenheid eerder te reageren maar met het spek doe je niets meer. Zelf heb ik het op brood gedaan met mosterd, je kunt het ook fijnsnijden en bijvoorbeeld door een roerbakschotel doen. Succes Hanneke
Even een vraagje, wat doe je met het spek wat je eruit haalt?
Ik ga het toch proberen Hanneke. Vooral je saus heeft mijn interesse gewekt. Zal je laten weten hoe het beviel. Grt. Alex. ^O^
Kun je inplaats van zuurkoolspek ook wat anders gebruiken, ik eet namelijk geen varkensvlees :-)
Dat ziet er heerlijk uit! Perfect voor feesten en partijen tijdens de koude winterdagen!
Ik neem je recept mee Hanneke, gehaktballen en balletjes zijn populair in onze familie en een nieuwe variant is altijd welkom! Groetjes, Louise
Ik vroeg me al af wat het geworden was afgelopen weekend.... ziet er heerlijk uit. Ik neem je recept mee. Komt vast van pas met een aantal verjaardagen in het verschiet.
lekker hoor Hanneke!
Heb het meteen geprint. heerlijk voor frisse dagen. je hoort het nog van me. Dank je wel