De enige echte balletjes in tomatensaus

  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 29-09-2014
  • De enige echte balletjes in tomatensaus

    De enige echte balletjes in tomatensaus

    De enige echte balletjes in tomatensaus

  • De enige echte balletjes in tomatensaus

    De enige echte balletjes in tomatensaus

    De enige echte balletjes in tomatensaus

Onverwacht lekker met gekookte aardappels of puree. Ik maakte ze deze keer als buffetgerecht en iedereen was verrast door de heerlijke saus. Okee het is even werk maar dan heb je ook wat!

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Voor de saus:

200 gram zuurkoolspek, in twee plakken gesneden
3 gesnipperde uien
3 gesnipperde tenen knoflook
3 stengels bleekselderij in stukjes
1 winterwortel, geschild en in blokjes
2 blikken gepelde tomaten (2x 400 gram)
1 pak gezeefde tomaten ( 500 gram)
1 blikje tomatenpuree ( 80 gram)
3 dl water
1 tl chilivlokken of peper ( hoeveelheid naar eigen smaak )
4 laurierblaadjes
Kruidenbosje met tijm, salie ,rozemarijn
1 el gedroogde oregano
1 flinke el bloem
½ el suiker
1 el olijfolie
Peper en zout uit de molen

Voor de balletjes

1 kg gemengd gehakt van een goede slager
2 eieren , middelgroot
4 el paneermeel
½ bosje bladpeterselie, fijngehakt
Klont boter / scheutje olijfolie
Peper en zout uit de molen
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote stoofpan, staafmixer en zeef

Bereidingswijze

Kneed alle ingrediënten voor de balletjes goed door elkaar en vorm balletjes ter grootte van een walnoot. Leg deze op een bord ( eventueel met een klein beetje paneermeel ertussen tegen het plakken) en laat ze rusten in de koelkast.
Verhit voor de saus de olie in een flinke stoofpan en fruit de ui met knoflook glazig, voeg de bleekselderij en wortel toe en bak dit even aan. Voeg de chili en het spek toe en laat alles 10 minuten aanstoven met de deksel op de pan. Voeg de tomatenpuree en suiker toe en roer dit goed door. Nu kan de lepel bloem erover. Blijf goed roeren zodat het wel gaart maar niet kan aanbranden. Na enkele minuten kunnen de gepelde tomaten, de gezeefde tomaten, de kruiden en het water erbij. Laat je saus een uur op een laag pitje pruttelen.
Haal vervolgens de laurierblaadjes, het kruidenbosje en het spek uit de pan. Pureer de saus met de staafmixer én zeef de saus. Dit moet je echt doen om een fluweelzachte saus te krijgen!
Bak de balletjes in het boter/oliemengsel rondom tot ze een bruin kleurtje krijgen. Ze hoeven niet door en door gaar te zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en doe ze in de tomatensaus. Nu kun je het gerecht koelen en in de koelkast zetten of direct nog 10 minuten in de saus zacht laten pruttelen en serveren. 

Bron

Dagelijkse kost 4 Jeroen Meus

Serveertip

Ik denk dat je de balletjes ook heel goed in de saus kunt invriezen. 

Laatste reacties

Farfalla_ avatar
Farfalla_ 18-10-2016

Bedankt! Deze balletjes in saus lijken me érg lekker!

molenmeisje avatar
molenmeisje 19-10-2014

Helaas was ik niet in de gelegenheid eerder te reageren maar met het spek doe je niets meer. Zelf heb ik het op brood gedaan met mosterd, je kunt het ook fijnsnijden en bijvoorbeeld door een roerbakschotel doen. Succes Hanneke

ggiea avatar
ggiea 07-10-2014

Even een vraagje, wat doe je met het spek wat je eruit haalt?

Fressnapf avatar
Fressnapf 01-10-2014

Ik ga het toch proberen Hanneke. Vooral je saus heeft mijn interesse gewekt. Zal je laten weten hoe het beviel. Grt. Alex. ^O^

tajmahal avatar
tajmahal 01-10-2014

Kun je inplaats van zuurkoolspek ook wat anders gebruiken, ik eet namelijk geen varkensvlees :-)

magimix avatar
magimix 01-10-2014

Dat ziet er heerlijk uit! Perfect voor feesten en partijen tijdens de koude winterdagen!

alidada avatar
alidada 30-09-2014

Ik neem je recept mee Hanneke, gehaktballen en balletjes zijn populair in onze familie en een nieuwe variant is altijd welkom! Groetjes, Louise

hyacintje avatar
hyacintje 30-09-2014

Ik vroeg me al af wat het geworden was afgelopen weekend.... ziet er heerlijk uit. Ik neem je recept mee. Komt vast van pas met een aantal verjaardagen in het verschiet.

deonart avatar
deonart 29-09-2014

lekker hoor Hanneke!

ruthbrock avatar
ruthbrock 29-09-2014

Heb het meteen geprint. heerlijk voor frisse dagen. je hoort het nog van me. Dank je wel

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten