Soep van rode bietjes met een topping van bieslookroom

  • Internationaal, Soep
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 29-09-2014
  • Soep van rode bietjes met een topping van bieslookroom

    Soep van rode bietjes met een topping van bieslookroom

    Soep van rode bietjes met een topping van bieslookroom

Onze buren kwamen zondag bij ons "eend" eten (Confit de canard). Lekker met een smeuiige aardappelpuree, gekaramelliseerde spruitjes, Bayerisches Kraut (wittekool) en stoofpeertjes in port. Als nagerecht natuurlijk crème brulée. Nu het soepje vooraf ?
Ik dacht dat bietjessoep hier wel lekker bij zou zijn.
Dat klopte, deze bietjessoep die niet alleen uit bietjes bestaat, maar uit nog meer lekkere groenten, viel wel heel erg in de smaak.
De soep zelf is koemelkvrij, door de topping niet meer. Maar daar is vast iets anders voor te bedenken.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
3 middelgrote rode bietjes (ik had voorgekookte bietjes)
1 kleine winterpeen
plm. 2 eetlepels blokjes knolselderij (heb ik in het najaar en winter altijd in de vriezer)
2 eetlepels zonnebloemolie
1 middelgrote ui
1 laurierblad
0,75 liter groentenbouillon (van blokjes, poeder of een groentenfond).
2 eetlepels balsamico-azijn (donkere!)
zwarte peper (of lemon pepper)
zout
2 theellepels vloeibare honing
Topping:
100 ml crème fraîche
plm. 4 eetlepels heel fijn gesneden bieslook
mespunt zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan
staafmixer
glazen of soepkommen

Bereidingswijze

Maak de bietjes, de wortel en ui schoon en eventueel de knolselderij.
Snij de groenten in stukken.
Pel en snipper de ui.
Verhit de olie in de pan. Bak hierin de uisnippers glazig.
Voeg de overige groenten en het laurierblad toe en bak even mee.
Voeg de bouillon erbij. Breng alles aan de kook.
Laat plm. 15 - 20 minuten koken tot de groenten zacht zijn.

Verwijder het laurierblad.
Pureer de soep met de staafmixer. (Mocht de soep te dik zijn voeg dan nog wat bouillon toe.)
Maak de soep op smaak met peper, zout, honing en balsamicoazijn.
Meng de crème fraîche met de fijn gesneden bieslook. Voeg er een mespunt zout aan toe dat verhoogt de smaak!

Doe de soep in glazen of kommen. Doe bovenop de soep de topping.


 

Serveertip

Lekker met stokbrood en pittige knoflookboter.

Laatste reacties

magdas avatar
magdas 30-09-2014

Lekker recept, vandaag gemaakt en gegeten. Ik had geen wortel maar wel knolselderij en ik heb fijngesneden verse gember erin gedaan. Het was heerlijk zo. Voor de hoeveelheden toch wel een liter water genomen met 2 groentebouilliontabletten. Misschien kan je nog voor de niet zo ervaren koks vermelden wanneer je de balsamico en honing toevoegt. Bedankt voor je recept!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten