Citroentaart - Refreshing Lemon van Heel Holland Bakt

  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 22-09-2014
  • Citroentaart - Refreshing Lemon van Heel Holland Bakt

    Citroentaart - Refreshing Lemon van Heel Holland Bakt

    Citroentaart - Refreshing Lemon van Heel Holland Bakt

Deze frisse citroentaart met zoete merengue lijkt me heerlijk! Gespot bij het tv-programma 'Heel Holland Bakt'. 

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
De bodem:
280 gram bloem
160 gram roomboter (ijskoud maar niet bevroren)
60 gram poedersuiker
1 eidooier
2 gram zout
10 mililiter ijskoud water
schil van een halve citroen
De vulling:
175 mililiter slagroom
170 gram fijne kristalsuiker
6 grote onbespoten citroenen (gebruik de schil van 4 citroenen en 220 miliiter sap)
7 eieren
0,50 eetlepel maïzena
De meringue:
4 eiwitten
260 gram fijne kristalsuiker
wijnsteenpoeder
De garnering:
verse munt
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

De bodem:
Zeef de bloem in de kom van de keukenmachine en voeg de blokje koude boter, de citroenschil en de suiker toe.
Meng alles tot een rulle massa en voeg dan de eidooier en het water toe.
Kneed tot een deeg ontstaat.
Vorm er een bal van en wikkel in folie. Leg 15 minuten in de koelkast.
Vet de taartvorm in. Rol van het deeg een ronde plak die ongeveer 4 cm groter is dan de vorm.
Leg het deeg nu in de vorm en druk netjes het deeg in de gegolfde rand. Er mag wat deeg overhangen.
Zet de vorm in de koelkast, afgedekt met folie, voor ongeveer 20 minuten.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Haal de vorm uit de koelkast prik gaatjes in de bodem en leg er bakpapier op en daarop de blindbakvulling.
Bak nu 15 minuten en haal de vorm uit de oven.
Snijd nu het nog overhangende deeg voorzichtig af.
Nu nog 12 minuten bakken.

De vulling:
Rasp de citroenen en pers ze uit. (ongeveer 180 miliiter sap )
Meng wat water met de maïzena tot een glad papje.
Doe de rest van het water samen met de citroenrasp, citroensap en de suiker in een pan en breng aan de kook.
Haal de pan van het vuur en roer de maïzena erdoor.
Kook 2 minuten door.
Klop de dooiers los.
Nu pan van het vuur en roer de boter erdoor.
Schenk een klein beetje van de hete vloeistof bij de dooiers en blijf roeren.
Schenk nu de dooiers terug bij de rest van het warme mengsel.
Koel de curd terug tot lichaamstemperatuur en schenk en op de taartbodem.
Afbakken op 170 graden gedurende 25 minuten.
Laat de taart afkoelen.

De meringue:
De eiwitten met de suiker en citroensap tot mooie pieken kloppen en in “wolken” op de taart aanbrengen en licht schroeien met een brandertje. 

De garnering:
Werk de taart af met verse stukjes munt.

Bron

Heel Holland Bakt, uitzending van 21 september 2014

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten