Herfst: Groentesoep van Erik van Loo (2 sterren)
- Frans, Soep
- > 120 min.
Een poos geleden kreeg ik een prachtig (gesigneerd) boek cadeau en wel Soepen van Erik van Loo, SVH meesterkok van restaurant Parkheuvel (2 sterren) in Rotterdam. Daar was ik ontzettend blij mee en de recepten die erin staan die zijn best door ons na te maken. Hij beschrijft alles heel duidelijk. Aangezien het nu herfst is, de dagen korter en kouder worden, heb ik op mijn dooie gemak een lekker recept gekozen en heb dat nagemaakt. Heel verrassend want dit is niet de huis- tuin- en keukensoep uit een pakje (van Honig) of van een blokje, maar dit is zeer rijk gevulde (super maaltijd) soep met een heerlijke, krachtige smaak. Het geheim zit hem in de basis, de bouillon. Hou je van soep zoals wij en het is rotweer maak dan deze eens want je weet niet wat je proeft.
Ingrediënten 2 personen
De krachtige runderbouillon:600 gr sucade, zo groot mogelijke stukken
1 flinke runderschenkel
500 gr grof gesneden wups (wortel, ui, prei, selderij)
1 laurierblad
Paar hele zwarte peperkorrels
Paar hele jeneverbessen
1 takje verse tijm
1 takje rozemarijn
300 ml krachtige rode wijn, bourgogne, bordeaux, rioja
100 ml madeira
De vulling:
1 liter runderbouillon van de basis
250 gr vers gesneden soepgroente (bleekselderij, wortel, prei, knolselderij)
100 gr aardappel, gesneden in kleine blokjes
100 gr vermicelli (middel)
350 gr gaar rundvlees, klein gesneden (zie basis)
Een paar takjes verse lavas (maggiplant)
Beetje maggi
Vers gemalen zwarte peper
zeezout
Benodigdheden
braadslee, soeppan
Bereidingswijze
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Neem een braadslede of ovenschaal en leg het vlees erin. Zet in de voorverwarmde oven, af en toe keren met een vleesvork zodat het vlees gelijkmatig kleurt. Doe het vlees dan in een grote soeppan (ik heb een roestvrij stalen soeppan van BK van Smulweb homeshopping, die is heel geschikt) en breng aan de kook met 1.5 liter water en de rest van de basis ingredienten. Schuim af met een lepel en laat de bouillon nu 3 uur heel langzaam trekken. Zeef dan de bouillon, gebruik een theedoek, en bewaar het vlees. Proef je super bouillon en breng op smaak met een snufje zeezout en peper. Laat het dan afkoelen.
Je hebt nu ruim een hele liter zeer krachtige runderbouillon van sublieme kwaliteit. Doe deze heldere bouillon terug in de soeppan en voeg de grof gesneden groente en aardappelblokjes toe en breng aan de kook. Kook de groente in 15 minuten bijna gaar, voeg dan de vermicelli toe en kook gaar. Pluk dan het rundvlees of snijd fijn en voeg toe, laat nog even mee warmen, garneer dan af met fijngesneden lavas, proef en breng optimaal op smaak met peper, zout en maggi. Je hebt nu ruim anderhalve liter rijk gevulde, magere- en gezonde sterrensoep over, eet smakekijk!
Kooktip: Je kan deze sublieme basisbouillon ook gebruiken voor een top saus en/of invriezen als basis voor een andere soep. De sucade die kun je gewoon als super stooflapje eten mits je ze er op tijd uithaalt. Ik heb ook nog 100 g verse magere runderballetjes toegevoegd want zo wordt soep extra lekker. Met de herfst in aantocht kom ik zeker nog terug met meer uit dit schitterende boek want het staat vol heerlijke recepten, ook sausjes en ragout.
Bron
Soepen Erik van Loo Restaurant Parkheuvel **
Serveertip
Eet er lekker knapperig vers brood bij en drink er de rode wijn bij die je gebruikt hebt om mee te koken.