Dé spitskoolstamppot
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
De stamppottijd is weer in aantocht.Geen liefhebbers van spitskool? Probeer het dan eens klaar te maken op deze manier, ik durf te wedden dat het je mening verandert.
Ingrediënten 3 personen
1 hele spitskool (ongeveer 500 gram)1 kilo aardappelen
2 middelgrote uien
1 teentje knoflook
3 eetlepels water
½ blokje kippenbouillon
3 eetlepels Ketjap
2 theelepels grove mosterd
1 theelepel Dijon mosterd
2 theelepels kerriepoeder
klontje boter
Optioneel: warme melk
Bereidingswijze
1. Schil de aardappels en snijd ze in middelgrote blokjes.
Zet ze in een pan met ruim voldoende water en kook de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar.
2. Snijd ondertussen reepjes van de spitskool en was deze goed.
Verhit in een hapjespan (of een andere pan met deksel) een beetje boter en fruit hierin het gesnipperde uitje.
3. Voeg de spitskool en de gehakte knoflook aan de ui toe wanneer deze glazig is geworden.
Roer even goed door en bak nog een paar minuten mee tot de knoflook zijn werk begint te doen.
4. Verkruimel het halve bouillonblokje boven de spitskool, voeg drie eetlepels water toe en roer nogmaals door.
Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de spitskool ongeveer 10 minuten stoven.
Zorg ervoor dat de kool zacht wordt maar toch een bite houdt.
5. Giet de gaargekookte aardappels af en voeg er een klontje boter en naar wens wat warme melk aan toe.
Stamp de aardappels fijn tot een puree.
6. Wanneer de spitskool zacht is geworden voeg je de mosterd, ketjap en het kerriepoeder toe.
Bak nog even drie minuten mee.
7. Roer de op smaak gebrachte spitskool door de aardappelpuree.
Het fijne van deze stamppot is dat je er werkelijk alles bij kunt serveren wat vlees betreft.
Lekkere zelfgemaakte gehaktballen erbij maar pittige worstjes, rookworst of een ander stukje vlees kan ook prima.
Varieer ook een beetje met smaken, voeg er bijvoorbeeld wat chilipoeder aan toe om het gerecht pittig te krijgen
of anders een beetje paprikapoeder.
Houd je meer van een knoflooksmaak, kun je in plaats van één teentje natuurlijk ook twee teentjes gebruiken.
Blijf tijdens het koken gewoon proeven,
Je komt er vanzelf wel achter welke combinatie van ingrediënten en welke hoeveelheden voor jou het beste werken.
Bron
Met dank aan Sabine ohmyfoodness.nl