Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Internationale keuken
  5. De gehaktbal van Librije met een Zwem-diploma !!

De gehaktbal van Librije met een Zwem-diploma !!

Door: ger1958

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 18-09-2014

Ingrediënten 4 personen


Ingrediënten voor de gehaktballen

80 gr paneermeel
2 eieren
1 tl cayennepeper
2 el ( grove ) mosterd
2 el ketjap manis
400 gr rundergehakt
3 el boter en / of olijfolie

Ingrediënten voor de jus

Uitje gesnipperd ( mag ook door het gehakt )
1 Thee lepeltje laos of een stukje wortel
Beetje bloem
1 el ketjap manis
250 ml bouillon van tablet
Dun plaatje ontbijtkoek ( optie )
Beetje Sambal Badjak naar smaak ( optie )


Verder heb je nodig


Niet een te grote braadpan zodat de ballen " leren " zwemmen !!

Mooie foto van Parel62

Een variatie met een andere mosterd.

Een variatie met een andere mosterd.
Foto van Parel62

De ballen gedraaid

De ballen gedraaid

Heerlijke bal die zwemt in een smulweb jus !!

Tja, heel veel mensen weten onderhand wel dat deze gehaktbal echt heel erg lekker is.
Echter wat me steeds stoorde aan de recepten die op internet staan is het feit dat in de lijst van ingrediënten steeds staat: 1 potje vleesfond (380 ml) of zelfgemaakte fond ?

Het verbaasde me dat een potje vleesfond duurder is dan het gehakt !!
Echter hoe maak je dan zelf wel een lekkere fond of jus ?

Het moge duidelijk zijn dat Librije of met name Jonnie Boer, nooit een potje vleesfond zal gebruiken.

Wat ik weet is dat je een gehaktbal moet aanbraden en daarna moet leren zwemmen !
Zo krijg je een sappige bal met een mooie saus of jus.

Dit recept is mede hierdoor close to perfection !

Smulgroet,

Ger1958

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Meng alle bovenstaande ingrediënten voor het gehakt en kneed het met de handen tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
Verdeel dan het gemende gehakt in gelijke porties, tot het aantal gewenste ballen en ga dan pas de ballen draaien.
Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten in de koelkast en / of leg ze voor 15 min. in de vriezer.

De gehaktballen daarna rondom aanbraden in een Braadpan waarin de gehaktballen de hele bodem bedekken en voorzichtig met een lepel uit de hete boter halen en op een bord leggen.

Vervolgens in de overgebleven boter een heel fijn gesnipperd uitje en fruiten.
1 eetlepel bloem. 1 th lepeltje laos en indien je van pittig houdt een mespuntje sambal goed blijven roeren terwijl je de bloem gaart.
1 el ketjap manis toevoegen en daarna indien gewenst 1 dun plakje ( kan altijd nog wat meer ) in kleine stukjes gesneden ontbijtkoek toevoegen en blijven roeren.
De ballen weer terug in de jus en dan voldoende hete bouillon toevoegen zodat de ballen leren " zwemmen " om net niet " kopje onder te gaan " .
Even aan de kook brengen en ze dan ca. 45 min op laag vuur laten " water trappelen " !!

Ballen op de rug, school, vlinder of met de " vrije" slag laten zwemmen in de jus en geniet van de geuren die vrijkomen !!!

Saus proeven en op gewenste smaak brengen en indien nodig pureren met een staafmixer tot een gladde jus.

Mmmmmmmmmmmmmmmm

Tags, , , , ,

Serveertip

Past bij elk recept waarbij je een gehaktbal wilt eten.
Elk stampotje met deze bal en jus is natuurlijk super lekker en ook bij rodekool met gekookte aardappels !!

Draai wat kleinere balletjes voor een borrelhapje of nog kleiner voor in de soep !!!

Bron

Internet en leren zwemmen.



Deel dit recept

Reacties (17)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ger1958
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top