Mijn goulash variatie
- Hongaars, Hoofdgerecht
- > 120 min.
In Zuid-Afrika heb je Bobotie, in Italië bolognaise, in Mexico Enchiladas in Polen borsjtsj en elk gerecht word in het land zelf op honderde manieren gemaakt. Dit geld ook voor goulash uit Hongarije. Hier is mijn variatie ervan..
Om je lippen bij af te likken, zo lekker is deze en ook nog boordenvol vitamines.
Ingrediënten 8 personen
150 g spekreepjes
3 e zonnebloemolie
700 g runderlappen, in blokjes gesneden
zout
zwarte peper
bloem voor bestuiven van het vlees
3 uien, fijn
3 teentjes knoflook, fijn
1 rode peper, fijn
3 middelgroot wortelen, in diagonale blokjes
3 stengels bleekselderij, in blokjes
gele, groene en rode paprika, in groter blokjes
2 e zoete paprika (Jonnie Boer)
1 t karwijzaad (kummel) (niet teveel, de smaak overheers heel snel)
4 grote aardappelen, in kwarten gesneden
40 g tomatenpuree
250 g tomatenblokjes uit blik
verse tijm
verse wilde majoraan
2 laurierbladeren
2 t Worcestersaus
mengsel van rode wijn en runderbouillon (genoeg tot vlees eronder staan)
zure room voor garnering
platte peterselie voor garnering
Bereidingswijze
1. Bak spekreepjes uit in olie in een koekenpan en haal uit pan. (geen anti bak laag pan).
2. Breng vleesblokjes op smaak met zout en peper en haal blokjes door bloem en schut ze erna goed af.
3. Bak het blokjes rundvlees mooi bruin en doen het erna in een stoofpan.
4. Fruit uien, knoflook en rode peper tot zacht.
5. Voeg de wortel, bleekselderij en paprika blokjes erbij en bak zo 5 min. al omscheppend.
6. Meng de paprikapoeder en karwijzaad erdoor en bak verder voor 3 min.
7. Meng de tomatenpuree erdoor en ontzuur dit in 3 min.
8. Voeg de tomatenblokjes, takjes tijm en wilde marjoraan, laurierbladeren, Worcestersaus en bouillon en wijn mengsel erbij en breng aan kook. Schraap aanbaksels van bodem.
9. Voeg deze mengsel met spekreepjes bij het vlees en meng door.
10. Stoof vlees heel langzaam voor 2+1/2 tot 3 uur en tot boterzacht. (indien nodig breng je het verder op smaak met zout)
11. Een 3/4 uur voor klaar voeg je het aardappel kwarten erbij.
Bron
Proeven en experimenteren
Serveertip
Serveer het vlees en groenten op witte rijst in diepe borden met een klont zure room erop en garneer met platte peterselie. Meng ook zo 2 e fijn peterselie door het gerecht, vormt een goede smaakcombinatie. Niet iedereen vind zure room lekker erbij, dan is dit handig om de zure room in een apart kommetje te doen zodat iedereen zichtzelf kunnen helpen.