Gegratineerde bloemkool met een romige ham-preisaus

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 10-09-2014
  • Gegratineerde bloemkool met een romige ham-preisaus

    Gegratineerde bloemkool met een romige ham-preisaus

    Gegratineerde bloemkool met een romige ham-preisaus

  • Gegratineerde bloemkool met een romige ham-preisaus

    Gegratineerde bloemkool met een romige ham-preisaus

    Gegratineerde bloemkool met een romige ham-preisaus

Weer eens zin in bloemkool op een wat andere manier klaargemaakt. Mijn man wilde liever zijn aardappelen en vlees apart, dus alleen met de bloemkool aan de gang.
Ik had nog prei en een dikke plak ham in de koelkast. Dus even wat experimenteren.
Hieruit ontstond deze heerlijke bloemkoolschotel. Er is geen bloem gebruikt in de saus. Alleen wat room.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 middelgrote bloemkool
1 flinke prei
1 teentje knoflook
1 eetlepel zonnebloemolie
plm. 150 gram blokjes gekookte ham
plm. 50 gram geraspte belegen kaas
100 ml slagroom
peper, zout, nootmuskaat
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Vergiet
ovenschaal
pan
koekenpan

Bereidingswijze

Maak de bloemkool schoon. Verdeel de kool in kleine roosjes.
Kook de bloemkool beetgaar in water met zout.
Laat de bloemkool heel goed uitlekken in een vergiet.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de prei schoon. Snij de prei in kleine stukjes.
Pel en snipper de knoflook.
Verhit de olie in de koekenpan.
Bak hierin de prei en de knoflook plm. 3 minuten steeds omscheppend.
Voeg de hamblokjes erbij.
Voeg de room toe en breng alles aan de kook.
Laat een paar minuten zachtjes doorkoken tot de room wat dikker wordt.
Maak de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Doe de - goed uitgelekte - bloemkool in de ovenschaal.
Verdeel de ham-preisaus over de bloemkool.
Bestrooi de bloemkool met de geraspte kaas.

Zet de schaal plm. 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas goudkleurig is.

Serveertip

Lekker met gekookte aardappelen en een balletje gehakt, een karbonade of een lekkere schnitzel.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

ArualB avatar
ArualB 06-10-2015

Neem ik vast mee, dank je wel!

standaardmolen avatar
standaardmolen 13-05-2015

Dit komt vanavond weer op tafel, heerlijk! Groet, Leni :o)

ChezAMJ avatar
ChezAMJ 31-01-2015

Ik ben zelf niet zo'n fan van bloemkool, maar dit was echt heel lekker! Ik heb een restje de dag erna als koude salade opgegeten: dat smaakte ook prima!

spooky7 avatar
spooky7 28-01-2015

Gisteravond gemaakt, en mijn man die sinds een longontsteking geen bloemkool meer lust zei dat hij het op deze manier wel lekker vond.

souvlaki avatar
souvlaki 12-01-2015

Vanavond gemaakt, was heerlijk Petra!!! Bedankt, groetjes Souvlaki

standaardmolen avatar
standaardmolen 16-12-2014

Erg lekker Petra! En...eenvoudig om te maken, groet, Leni

standaardmolen avatar
standaardmolen 16-12-2014

Vanavond dit gegeten, erg lekker! Komt zeker nog eens op tafel. Ook makkelijk te maken....dank je wel Petra.

adeline43 avatar
adeline43 29-09-2014

Petra, lijkt mij een heerlijk recept. Ik neem hem mee, bedankt! Groetjes, Adeline

irisdekok avatar
irisdekok 20-09-2014

Die was lekker!

Cecileg avatar
Cecileg 12-09-2014

Heel verrassend en heerlijk deze smaken van prei en bloemkool. We maken dit zeker nog vaker. Ik had er geen hamblokjes onder gedaan omdat ik ook al vis had. Voor ons is er dan al genoeg vlees/vis. Ik ga het ook nog eens proberen met ham. Lieve groet Cecile

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten