Gehaktballetjes in Indonesische tomaten-gembersaus van Yvonn
- Indonesisch, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Vorige week zondag maakte ik een eenvoudige Aziatische rijsttafel. In mijn verzameling recepten vond ik het recept van deze lekkere tomaten-gembersaus. Een recept uit een kookboek van Yvonne Keuls die van Indonesische afkomst is. De gehakballetjes heb ik op mijn eigen wijze gemaakt. Door de heerlijke saus kregen de gehaktballetjes een verrukkelijke smaak.
De balletjes zijn het lekkerst als je ze een dag tevoren maakt en de saus goed laat intrekken.
Ingrediënten 4 recipe.people
Gehakballetjes:500 gram gehakt (ik heb rundergehakt gebruikt)
peper, zout, nootmuskaat
1 los geklopt ei
1 sjalotje (fijn gesnipperd)
2 eetlepels paneermeel
1 eetlepel zonnebloemolie of arachideolie
Saus:
1 kleine ui of sjalotje (fijn gesnipperd)
3 teentjes knoflook (fijn gesnipperd)
1 eetlepel zonnebloemolie of arachideolie (in het originele recept wordt 25 gr. boter gebruikt)
1/2 kopje ketjap manis
1/2 kopje fijn gesneden stemgember met siroop
1/2 kopje tomatenketchup
wat bouillonpoeder of peper en zout (in het originele recept wordt 1 theel. vetsin gebruikt)
dsuiker naar smaak (ik heb 1 afgestreken eetlepel donkerbruine basterdsuiker gebruikt)
paar druppels citroensap
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 496,97 kcal |
Koolhydraten | 35,54 g |
Eiwitten | 27,14 g |
Vetten | 26,90 g |
Benodigdheden
(Yvonne Keuls gebruikt een vijzel om de ui en knoflook fijn te maken). Ik heb de ui en knoflook heel fijn gesneden. Vonden we lekker zo.pannetje
Bereidingswijze
Gehaktballetjes:
Kruid het gehakt met alle genoemde ingredienten.
Vorm hiervan kleine balletjes.
Verhit de olie. Bak de gehaktballetjes rondom bruin. (Gaar worden gebeurt in de saus).
Saus:
Verhit de olie (of boter).
Bak hierin de ui en de knoflook plm. 3 minuten (niet bruin!)
Roer de ketjap, gember, tomatenketchup, bouillonpoeder, suiker en citroensap door. Proeven en eventueel nog kruiden.
Leg d gehaktballetjes in de warme saus en laat ze langzaam gaar worden.
Bak hierin de ui
Bron
Oude "Tip Culinair", recept van Yvonne Keuls (recept iets aangepast)
Serveertip
Heerlijk als onderdeel van een rijsttafel, maar ook lekker met rijst, bijvoorbeeld mijn
Kerrierijst
en sperziebonen.