De allerbeste chocolate chip cookies

  • Tussendoortje
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 20-08-2014
  • De allerbeste chocolate chip cookies

    De allerbeste chocolate chip cookies

    De allerbeste chocolate chip cookies

Het maken van het deeg kost even wat werk, maar dan heb je ook wat. Ik maak een extra grote portie en bewaar delen in de vriezer. Kan je het zo gebruiken als je het nodig hebt!

Deel dit recept

Ingrediënten

1 cup (225 gram) ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 cup (180 gram) bruine basterdsuiker
3 theelepels vanille-extract
1/2 cup (100 gram) kristalsuiker
1 ei
1 eidooier
2 en 1/4 cups (270 gram) bloem
1 theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
100 gram pure chocolate chips (mag ook iets meer of minder)
Zeezout om eroverheen te strooien

Boodschappen bestellen
Benodigdheden

Handmixer of staande mixer
Bakplaat
Bakpapier
Plasticfolie

Bereidingswijze

Doe de helft van de boter in een pannetje en zet op laag tot medium vuur. Verwarm de boter zonder te roeren, maar swirl de boter wel af en toe in de pan rond. Eerst zal het gaan schuimen en dan met steeds kleinere belletjes steeds bruiner worden. Een nootachtige geur verspreidt zich door je keuken… Zodra de boter mooi goudbruin (maar zeker niet te donker!) is geworden, haal je het van het vuur. Voilà, beurre noisette! Giet de boter in een kommetje. Ook de bruine stukjes, die hebben juist heel veel smaak. Laat dit zo'n 20 minuten afkoelen ergens in de keuken.Zet je staande mixer of handmixer klaar; wij gebruikten onze favoriete staande mixer van KitchenAid. Doe de andere helft van de boter (niet de gesmolten beurre noisette!) samen met de bruine suiker in een kom en mix zeker 3 minuten op lage tot medium snelheid, totdat je een mooi zacht mengsel krijgt. Voeg het vanille-extract toe en mix kort door.Giet nu de gesmolten beurre noisette erbij, plus de kristalsuiker. Mix een paar minuutjes door totdat je een mooi zacht, lichtbruin mengsel krijgt.Voeg het ei plus de extra eidooier toe en mix een minuutje door. Voeg daarna de bloem, het zout en het bakpoeder toe en mix op lage snelheid nog heel kort, net zolang totdat alles goed gemengd is en je geen witte stukjes bloem meer ziet. Dit duurt niet zo lang.Zet de mixer nu uit en pak een spatel of pollepel en schep de chocolate chips door het mengsel.Verdeel het deeg nu in twee stukken en pak deze in plasticfolie in en druk een beetje plat, zodat je twee in plastic gepakte schijven hebt. Leg deze voor minimaal 30 minuten in de koelkast. Een belangrijke stap, want dit zorgt voor mooie stevige koekjes, dus wees geduldig. Ik kies er soms ook voor om de volgende dag pas te gaan bakken.Verwarm de oven voor op 175 graden.Deeg mooi afgekoeld? Pak dan twee bakplaten en bekleed deze met bakpapier. Maak met een lepel (of nog handiger: een ijslepel) balletjes van het koekjesdeeg en leg deze op het bakpapier, met flinke ruimte ertussen: de koekjes lopen nog wat uit, en je wil geen koekjes die aan elkaar komen te zitten.Je hebt genoeg deeg voor twee bakplaten; je kunt deze, als je een grote oven hebt, tegelijk bakken. Of als je maar (ruimte voor) één bakplaat hebt, doe je eerst het ene gedeelte, en later het andere deel. Je kunt ook het tweede deel koekjesdeeg in de koelkast (of vriezer) bewaren voor een andere dag.Bak de koekjes ongeveer 12 tot 15 minuten op 175 graden. Blijf er na 12 minuutjes even bij kijken om te zorgen dat ze niet te donker bakken; elke oven werkt toch weer anders. De koekjes moeten mooi goudbruin worden.

Bron

http://www.culy.nl/recepten/het-recept-voor-de-allerlekkerste-koekjes-ooit-geloof-ons/

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten