1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Koekjes
  5. Madeleines
  6. Madeleines

Madeleines

  • Frans,
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 13-08-2014

Ingrediënten 12 personen


200 gr. boter. 4eetlepels melk.
3 eieren. 100 gr kristalsuiker.
200 gr bloem  8 gr bakpoeder.
zest van een onbespoten citroen of sinaasappel
of eetlepel citroenrasp (oetker)
 


Verder heb je nodig


Madeleine bakvorm voor 12 stuks.
Garde.
Pan


Madeleines
Madeleines
Madeleines
Madeleines
Madeleines
Madeleines

~~Om de snoeplust van hun meester te bevredigen, trachtten de patissiers van Stanislas elkaars verbeelding te overtreffen. Zo ontstonden enkele welgekende desserts zoals de Ali-baba, de voorganger van de Baba au rum, een cakeje dat sterk gearomatiseerd is met saffraan en gedompeld wordt in vino de Málaga. Het Midden Oosten was toen in de mode en de Madeleine leek daarbij aan te sluiten. Van de hertogelijke keukens verplaatste de madeleine zich naar de salons van Versailles. De dochter van Stanislas, koningin van Frankrijk, Marie Leszczynska, serveerde deze lekkernijen aan haar gasten.Na de dood van Stanislas in 1766, ging een van zijn patissiers, die de geheimen van de madeleines met zich meenam, voor zijn eigen rekening werken in Commercy. Volgens sommigen ging het om Pantaléon Colombé, de  stamvader van een herbergiers-, bakkers- en slagersfamilie die het geheime recept aan elkaar overdroegen. €De familie Colombé staat hoog gerangschikt in de lijst van de beste fabrikanten ooit en ze hebben al lang, en terecht, een goede reputatie.€ vertelt Dumont

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Smelt de boter en voeg de melk toe.
Breek de eieren voeg de suiker toe en klop dit met de mixer of garde 5 min.
Meng de bloem met het bakpoeder en voeg de rasp(zest) toe.
Doe het botermengsel bij het ei mengsel en spatel in delen de bloem toe..
Zet afgedekt minimaal een uur (en maximaal 12 uur) afgedekt in de koelkast.

Vewarm de oven voor op 190 graden.
Vet de vorm in en schep het beslag in vorm.
Bak de Madeleines 8 tot 10 minuten tot ze bol en goudbruin zijn.
Bak van de rest van het beslag nog 12 madeleines.

Dit recept is te vinden in:

Bron

Internet



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van riawes


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van riawes
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top