Bobotie Gehaktballen
- Afrikaans, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Bobotie is van oorsprong een Zuid-Afrikaans gerecht met smaakmakers uit Maleisië, India en Arabische keuken. Als topping komt er een Engelse vla over van eieren en melk.
Een kleurvolle gerecht uit een multiculturele regenboog land.
Ingrediënten 4 personen
1 kg lam of mager rundergehaktolie
2 grote uien, fijn
1 vol e kerriepoeder
1 t geelwortel
2 t zout
half t peper
1 t suiker
4 e sjalot edik of 3 e witte azijn
1/2 kop rozijnen in lauwwarm water voor een half uur geweekt, erna uitgelekt en wat fijner gesneden
3 e vruchten chutney (mango is lekker)
paneermeel om stevige gehaktballen van te maken
3-4 eieren vermengd met melk
citroenbladeren
100 g amandelen, in kleine stukjes gesneden
Bereidingswijze
1. Fruit uien aan in wat olie tot ze zacht zijn.
2. Bak voor 5 min. de kerriepoeder en geelwortel mee voor geuren om vrij te komen. Doen vuur uit en laat afkoelen.
3. Meng de suiker, sjalot edik, rozijnen en chutney door uienmengsel.
4. Meng deze mengsel door gehakt en breng op smaak met zout en peper.
5. Hierna meng je de paneermeel door gehakt voor stevige gehaktballen.
6. Draai van gehaktmengsel gehaktballen.
7. Pak gehaktballen in een ovenvaste schaal en zorg ervoor dat er weinig ruimte tussen gehaktballen en aan kanten van schaal zijn.
8. Verdeel klontjes boter of margarine over gehakt ballen en steek in elk gehaktbal een stukje citroenblad.
9. Bak in oven tot gehaktballen mooi knapperig en bruin zijn.
10. Verdeel de ei en melk mengsel over gehaktballen en verdeel stukjes amandelen over eimengsel.
11. Bak verder tot eimengsel gestold zijn en de bovenlaag mooi van kleur zijn. (20-30 min.)
Bron
Proeven en experimenteren
Serveertip
Lekker met gele rijst en groente.