Bobotie Gehaktballen

  • Afrikaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 11-08-2014
  • Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

  • Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

  • Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

  • Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

  • Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

  • Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

    Bobotie Gehaktballen

Bobotie is van oorsprong een Zuid-Afrikaans gerecht met smaakmakers uit Maleisië, India en Arabische keuken. Als topping komt er een Engelse vla over van eieren en melk.
Een kleurvolle gerecht uit een multiculturele regenboog land.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg lam of mager rundergehakt
olie
2 grote uien, fijn
1 vol e kerriepoeder
1 t geelwortel
2 t zout
half t peper
1 t suiker
4 e sjalot edik of 3 e witte azijn
1/2 kop rozijnen in lauwwarm water voor een half uur geweekt, erna uitgelekt en wat fijner gesneden
3 e vruchten chutney (mango is lekker)
paneermeel om stevige gehaktballen van te maken
3-4 eieren vermengd met melk
citroenbladeren
100 g amandelen, in kleine stukjes gesneden
 
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

1. Fruit uien aan in wat olie tot ze zacht zijn.
2. Bak voor 5 min. de kerriepoeder en geelwortel mee voor geuren om vrij te komen. Doen vuur uit en laat afkoelen.
3. Meng de suiker, sjalot edik, rozijnen en chutney door uienmengsel.
4. Meng deze mengsel door gehakt en breng op smaak met zout en peper.
5. Hierna meng je de paneermeel door gehakt voor stevige gehaktballen.
6. Draai van gehaktmengsel gehaktballen.
7. Pak gehaktballen in een ovenvaste schaal en zorg ervoor dat er weinig ruimte tussen gehaktballen en aan kanten van schaal zijn.
8. Verdeel klontjes boter of margarine over gehakt ballen en steek in elk gehaktbal een stukje citroenblad.
9. Bak in oven tot gehaktballen mooi knapperig en bruin zijn.
10. Verdeel de ei en melk mengsel over gehaktballen en verdeel stukjes amandelen over eimengsel.
11. Bak verder tot eimengsel gestold zijn en de bovenlaag mooi van kleur zijn. (20-30 min.)

Bron

Proeven en experimenteren

Serveertip

Lekker met gele rijst en groente. 

Dit recept is te vinden in:

  • Vla
  • Laatste reacties

    wilmiewillemse avatar
    wilmiewillemse 17-08-2014

    Ik neem deze mee want ik heb die sjalot Edik ook, dus dat komt mooi uit. Groetjes van Wilmie _O_

    pwiggers avatar
    pwiggers 16-08-2014

    Dank je wel deon voor je reactie. Ik ga het gewoon proberen. Je hoort ervan. Groetjes Petra

    deonart avatar
    deonart 15-08-2014

    Petra rozijnen horen echt in bobotie, maar je zou het weg kunnen laten en iets meer chutney door doen. Misschien smaakt gedroogde perziken erdoor ook lekker erdoor i.p.v. rozijnen.

    alidada avatar
    alidada 15-08-2014

    Wat een leuk recept Deon dat ga ik tzt eens proberen. Groetjes, Louise

    alidada avatar
    alidada 15-08-2014

    Hoi Petra, vindt je het gevoel van rozijnen niet lekker in eten (mijn kinderen vinden dat vies) dan kan je de rozijn en fijnmalen maar misschien vindt je ze helemaal niet lekker?

    pwiggers avatar
    pwiggers 15-08-2014

    Moet ik toch eens proberen Deon. Ik heb iets tegen rozijnen in eten. Kan ik daar iets anders voor nemen of horen die er echt in?

    deonart avatar
    deonart 15-08-2014

    die is echt zalig Margrit lekker zoet en hartig

    rmdelvoie avatar
    rmdelvoie 15-08-2014

    Deon ik heb je lekkere en gemakkelijke recept voor bobotie gehaktballen meegenomen. Ik laat je t.z.t. weten hoe het gesmaakt heeft. Lieve groetjes, Margrit

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    Doorsturen

    Home Recepten