Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

  • Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 11-08-2014
  • Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

  • Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

  • Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

  • Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

  • Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

  • Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

  • Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

  • Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

    Lamsribben met couscoussalade en gegrilde witlof

Dit recept lijkt misschien ingewikkeld door de grote hoeveelheid aan ingrediënten. Het merendeel hiervan is echter bestemd voor de rub, de saus, dressing en marinade. De low & slow bereiding is heel eenvoudig.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Ingrediënten voor 4 personen: 
2 flinke lamsribben
2 bosuitjes
Voor de rub:
150 g zout
75 g grofgemalen zwarte peper
25 g gemalen nootmuskaat
75 g gevijzeld mosterdzaad
50 g gevijzeld venkelzaad
50 g gevijzeld komijnzaad
75 g zoet paprikapoeder
Voor Bob's barbecuesaus:
2 teentjes knoflook, geraspt
2 tl geraspte gember
4 el bruine basterdsuiker
4 el tomatenpuree
2 el sojasaus
2 el worcestersaus
4 el ahornsiroop
6 el perensap
1 el appel(cider)azijn
Voor de couscoussalade:
500 g couscous
100 g feta
200 g rucola
50 g geroosterde pijnboompitten
Voor de dressing:
1 el fijngehakte verse munt
1 el fijngehakte verse dille
1 tl ras el hanout kruiden
7 el goede olijfoliesap van 1 citroen
Voor de gegrilde witlof:
4 stronkjes witlof
olijfolie
Voor de witlofmarinade:
6 el goede olijfolie
1 el balsamicoazijnsap van ½ citroen
½ el fijngehakte rozemarijn
½ teentje knoflook, geraspt
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
 Benodigde accessoires:
convEGGtor
Drip PanCast
Iron Grid
Porcelain V-Rack

Bereidingswijze

1. Verwarm de Big Green Egg tot een temperatuur van 85 °C. Plaats de convEGGtor, zet hier de Drip pan op en vul deze met een laag water. Leg de Cast Iron Grid in de EGG, sluit de deksel en laat de EGG op temperatuur komen.
2. Meng intussen alle ingrediënten voor de rub goed door elkaar en wrijf de lamsribben er rondom mee in. Leg ze in de Porcelain V-Rack, zet deze op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Laat 8 uur op 85 °C garen.
3. Verwarm intussen, al roerend, alle ingrediënten voor de barbecuesaus in een steelpan op het fornuis. Blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat en laat, onder af en toe roeren, in circa 10 minuten op laag vuur tot sausdikte inkoken.
4. Kook, voor de couscoussalade, de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verkruimel de feta en meng, samen met de rucola en pijnboompitten door de couscous. Doe alle ingrediënten voor de dressing met peper en zout naar smaak in een leeg, schoon jampotje, schud goed om en meng door de salade.
5. Doe alvast alle ingrediënten voor de witlofmarinade met peper en zout naar smaak in een leeg, schoon jampotje.
6. Neem na 8 uur het Porcelain V-Rack met de ribs en het rooster uit de EGG, verwijder de Drip Pan en de convEGGtor en leg het rooster terug. Stook de Big Green Egg op naar 180 °C en gril de lamsribben aan beide kanten mooi bruin.
7. Snijd, voor de gegrilde witlof, de stronkjes witlof in de lengte doormidden en bestrijk ze licht met olijfolie. Gril de witlof, naast de ribben, op het snijvlak. Keer de witlof en gril de bolle kant. Schud het potje met marinade goed om en schenk in een ovenschaal. Leg de witlof er op het snijvlak in.
8. Til het rooster met de lamsribben weer uit de EGG en plaats de convEGGtor. De temperatuur zal door het plaatsen van de convEGGtor dalen, streef een temperatuur van circa 140 °C na. Leg de rooster met de ribben terug, bestrijk ze met de barbecuesaus en plaats de schaal met witlof ernaast. Sluit de deksel van de EGG en laat circa 20 minuten garen. Bestrijk de ribben iedere 5 minuten met de saus. Maak intussen, voor de garnering, de bosuitjes schoon en snijd ze diagonaal in ringen.
9. Neem de ribben en de ovenschaal met witlof van de EGG en snijd de ribben van elkaar los. Schep de couscoussalade op de borden, verdeel hier de witlof en ribben over en garneer met de bosui.

Bron

Ingezonden door Robert Kraamwinkel

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten