Indonesisch bami goreng
- Aziatisch, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Ik had van alles nog in de koelkast liggen, het werd tijd om weer eens een keer bami goreng te maken. Van oorsprong is nasi of bami goreng ook bedoeld als gerecht om restjes weg te werken.
Ingrediënten 4 personen
350 g hamlappen, in reepjes100 g gerookte spekreepjes
200 g schouderham, in reepjes
olie voor bakken
1 rode ui, in blokjes
3 teentjes knoflook, fijn
3 cm verse gember, fijn
2 rode pepers, fijn
1 t komijnpoeder
2 t korianderpoeder
1 t geelwortel
1 middelgroot wortel, in blokjes
1 prei in dunne halve ringen
100 g witte kool, geschaafd of heel dun gesneden
1 rode paprika, in blokjes
100 g taugé
1 t aromat
sambal naar smaak (of doen sambal op tafel zodat elkeen kan pakken als ze pittiger wil)
1+1/2 e ketjap manis ABC (niet teveel)
roerei van 2 eieren (lekker korrelig)
spiegelei voor garnering
Ingemaakte knoflook rode pepers
1. Bak hamlap reepjes en spekjes gaar in wok en haal uit pan.
2. Doen nu de ui, knoflook, gember en rode peper in olie en roerbak tot geuren vrijkomen.
3. Voeg de komijnpoeder, korianderpoeder en geelwortel toe en bak tot geuren vrijkomen.
4. Voeg nu de groenten volgens hardheid toe, beginnende met de wortel, kool, paprika prei en de taugé voeg je aan het einde van bereidingstijd toe, dit moet nog knapperig zijn.
5. Zodra alle groenten goed vermengd zijn roer je de aromat, hamlap reepjes de spekreepjes en de ham reepjes erdoor en voeg de ketjap manis toe.
6. Doen deksel op wok en smoor de groenten gaar, maar nog knapperig en meng dan taugé en roerei door mengsel.
7. Lek de mie uit en meng mie door groente en vleesmengsel tot alles goed warm zijn.
8. Verdeel over 4 borden en garneer met spiegelei en ingemaakte knoflook rode pepers of anders met sambal oelek.
Bereidingswijze
VOOR BAMI
400-500 g bami
kippenbouillon
mespunt ve-tsin
grof gemalen zwarte peper
water
1. Kook bami gaar in overige ingrediënten.
2. Lek uit en spoel koud en bewaar onder koud water voor gebruik.
Bron
Proeven en experimenteren
Serveertip
Ingemaakte knoflook rode pepers is echt een aanrader om zelf een keer te maken. Heel makkelijk te maken en goedkoop, vooral in deze tijd van het jaar waarin rode pepers maar een paar cent op de markt kosten en echt op vele Aziatisch recepten toegepast kunt worden.