De originele, allerlekkerste Tikka Masala van Aslam Khan

  • Indiaas, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 13-07-2014
  • De originele, allerlekkerste Tikka Masala van Aslam Khan

    De originele, allerlekkerste Tikka Masala van Aslam Khan

    De originele, allerlekkerste Tikka Masala van Aslam Khan

  • De originele, allerlekkerste Tikka Masala van Aslam Khan

    De originele, allerlekkerste Tikka Masala van Aslam Khan

    De originele, allerlekkerste Tikka Masala van Aslam Khan

  • De originele, allerlekkerste Tikka Masala van Aslam Khan

    De originele, allerlekkerste Tikka Masala van Aslam Khan

    De originele, allerlekkerste Tikka Masala van Aslam Khan

Onze Jiri en ik zaten gisteren met de handjes in de haren: wat eten we morgen? 
Geen idee, geen inspiratie.. Tot ik me herinnerde dat ik ergens een heel erg goed recept had voor deze smaaksensatie uit india van een goede chef aldaar. Bladeren, bladeren en nog eens bladeren tussen mijn recepten en jawel: gevonden!!  

Even schrikken dat het weer zo lang moest marineren, maar dat heb ik gedaan na de wedstrijd van gisteren en een hele nacht laten staan in de koelkast. Ideaal toch?

Het resultaat, we hebben er vanmiddag ongelofelijk van zitten Smullen met onze buren die een borreltje kwamen doen Ik zet hem snel weer op Smul, wel zo makkelijk terug te vinden nu....

Het lijkt een hele lijst en bewerkelijk, maar het valt echt heel erg mee en is zooo de moeite waard!!!!!!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kilo kipfilet, schoongemaakt en in blokjes

De marinade:
4 teentjes knoflook, fijngesneden
1 volle tl gemberpoeder
1 groene peper, fijngesneden (als je die niet kunt krijgen gewoon een rode nemen natuurlijk)
Deze ingredienten in een vijzel of met keukenmachine met wat olie tot een pasta wrijven/draaien.

De Garam Masala:
1 volle tl van elk:
*komijnpoeder
*kerriepoeder
*korianderpoeder
*kruidnagelpoeder
*gemalen zwarte peper
*kaneelpoeder
*kardemompoeder
Deze allemaal goed met elkaar vermengen en indien nodig in een vijzel nog wat fijner wrijven.
Bij een goed gesorteerde supermarkt zijn deze allemaal wel te krijgen, anders even naar de toko

Het yoghurt-mengsel:
4 dl stevige yoghurt (toko, of Griekse gaat ook goed)
2 el citroensap
1 el arachide-olie
Dit goed door elkaar mengen.

De saus:
1 el arachide-olie
3 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
4 tomaten, fijngesneden

En verder naar smaak en garnering fijngesneden koriander of peterselie...
 
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
snijplank
scherp mes
vijzel + stamper of keukenmachine/staafmixer
mengkom/marineerschaal 
vershoudfolie
koekenpan
stoofpan met deksel
 

Bereidingswijze

Meng de marinade en de garam masala door de yoghurt.
Leg de kipblokjes erin, zorg dat ze goed onderstaan en laat minimaal 8 uur (een nacht) marineren.
Haal dan de kip eruit, haal met een lepel zoveel mogelijk van de marinade van de kip en doe terug in de kom, deze heb je dadelijk nodig voor de saus.

Verwarm in de stoofpan een eetlepel olie en fruit hierin de uien en knoflook, voeg de tomaten toe en laat een minuut of 5 sudderen, bak in de koekenpan ondertussen de kipblokjes in wat olie kort aan zodat ze iets gekleurd zijn, mooi goudgeel is genoeg en haal ze eruit.

Voeg het garam masala/yoghurtmengsel toe aan de stoofpan en laat dit een minuut of 5 sudderen, als je wil kun je het pureren met een staafmixer, maar dat is niet noodzakelijk.
De kipblokjes in de saus doen en zeker 45 minuten, langer mag ook, gaar laten sudderen. Af en toe omroeren.
Als de kip heerlijk zacht en gaar is de koriander of peterselie erdoor roeren en gewoon gigantisch van gaan Smullen! Eet smakelijk!!!

 

Bron

Aslam Khan, chef in India

Serveertip

Wij aten er pandan-rijst bij omdat we die nog in huis hadden en natuurlijk een naanbrood om lekker in de saus te soppen, maar basmati of gewone witte rijst smaakt hier natuurlijk ook heerlijk bij. Wat boontjes en klaar!!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Delarosa avatar
Delarosa 06-05-2018

Goeieavond Anne, dat zou zomaar kunnen, Jiri is er ook nie echt kapot van 😉Gewoon doen wat jou t lekkerste lijkt, das t belangrijkste! Maar dankjewel voor je fijne reactie en ik wens je nog een heerlijke zondagavond! Vriendelijke Smulgroetjes, Erwin

Anne1955 avatar
Anne1955 06-05-2018

Hoi Erwin, gisteravond heb ik jouw Tikka Masala uitgeprobeerd. Het kruidenmengsel was heel erg lekker en inderdaad voldoende om verder geen zout te gebruiken. De yoghurt is niet geschift, en misschien kwam dat omdat ik er een halve eetlepel maizena door heb gedaan. Wat ik echter niet zo'n succes vond was de substantie en smaak van de yoghurt. Ik vond het wat wrangig en een behoorlijk dikkige saus. Ik heb volle Griekse yoghurt gebruikt met 10% vet. Want een magerder yoghurt wordt nog zuurder. Misschien hou ik gewoon niet zo van een yoghurtsaus. De volgende keer zal ik denk ik bouillon gebruiken met een beetje yoghurt. Maar nogmaals mijn complimenten voor het kruidenmengsel. Groetjes.

Delarosa avatar
Delarosa 04-05-2018

Bedankt Hans, ga ik gewoon s proberen dan! Vriendelijke Smulgroetjes, Erwin

hans3333 avatar
hans3333 04-05-2018

ik ken wel de truuk van een eierdooier, dat gaat werken als bindt middel en wordt vaak gebruikt in de aziatische keuken om schiften van room, kokosroom etc tegen te gaan

Delarosa avatar
Delarosa 03-05-2018

Goeieavond Anne, ik zou het eerlijk gezegd niet durven zeggen.. baat t niet dan schaadt t niet, toch? Ik wens je hoe dan ook smakelijk en laat je t me ajb weten als je het geprobeerd hebt? Ben wel benieuwd ;) Vriendelijke Smulgroetjes, Erwin

Anne1955 avatar
Anne1955 03-05-2018

Hoi Erwin, klopt de tip die ik ooit eens gelezen heb dat als je een halve eetlepel bloem door de yoghurt roert hij dan niet schift? Ik ga de kip zeker maken. Mijn hartelijke dank. Groetjes.

Delarosa avatar
Delarosa 20-08-2017

Hoi Wilfred, misschien is er iets teveel van de marinade aan de kip blijven zitten? Of een klein klontje boter toevoegen aan de olie, daarmee bakt de kip bruiner. Het schiften kan je niet zoveel tegen doen, denk ik, dat was bij ons ook het geval.. Vriendelijke Smulgroetjes, Erwin

wilfred64 avatar
wilfred64 20-08-2017

gisteren dit gerecht gemaakt. Redelijke goed gelukt dankzij prima beschrijving. Ik had alleen een probleem met het bakken van de kip met de yoghurt marinade gaat de yoghurt schiften en wordt de kip niet bruin. Wat doe ik verkeerd?

Delarosa avatar
Delarosa 19-03-2015

Dank je wel CarmenDina voor deze smakelijke foto bij dit recept! Krijg er honger van :) Vriendelijke Smulgroetjes, Erwin

ecureuil avatar
ecureuil 28-07-2014

Tja, ik weet het niet hoor, zal best lekker zijn, maar ...als je yoghurt meekookt gaat hij schiften...

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten