Verse lychee citroengras sorbet

  • Vietnamees, Nagerecht
  • Verse lychee citroengras sorbet

    Verse lychee citroengras sorbet

    Verse lychee citroengras sorbet

Toegeven, deze verrukkelijke sorbet at ik niet op straat maar in een redelijk sjiek restaurant in Hanoi. Ik ben geen liefhebber van koude toetjes na een warme maaltijd en ik bestel zelden ijs in een restaurant. Maar deze combinatie wilde ik proberen en ach, wat wás dat lekker! In Vietnam zijn koks bijna nooit te beroerd om een recept met je te delen, dus dankzij kok Phuong van restaurant Ngan Nga kunnen we er nu ook hier van genieten. Een zwoele zomeravond en succes is verzekerd.
Dit recept komt uit het kookboek Street Food. Van ieder verkocht boek gaat 50% van de opbrengst naar de dagelijkse warme schoolmaaltijd van bijna 100 kinderen in Varanasi. Jij lekker eten. Zij lekker eten! Kijk op' http://www.streetfood-world.com/'

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor de siroop:
3 stengels citroengras
3 cm gember in plakjes gesneden
ca. 75 gram suiker (beetje meer mag)
125 ml water
 
Voor het ijs:
24 verse lychees (indien uit blik: goed afspoelen en droogdeppen)
ca. 200 ml kokosmelk
3 eetlepels versgeperste limoen
1 eetlepel witte rum
4 eetlepels citroengrassiroop (recept hieronder)
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Citroengrassiroop:

Verwijder het buitenste schutblad van de citroengrasstengel en snij de top eraf. Snij de stengel in stukken van ongeveer 3 cm.
Breng de stukjes citroengras samen met suiker en water aan de kook.
Laat zachtjes een kwartiertje sudderen en haal door een zeef.
Doe de siroop in een pot en laat afkoelen.

 
Sorbet:

Verwijder de schil en ontpit de lychees
Doe de lychees in een blender en maak er een gladde massa van. Doe over in een maatkan: het zou krap 250 ml moeten opleveren. Vul indien nodig aan met een beetje extra kokosmelk.
Roer alle andere ingrediënten goed door elkaar, eventueel nog even met een mixer in de laagste stand.
Doe alles over in een vriesdoos en zet in de vriezer. Als je dit zonder ijsmachine maakt, is het goed om elk half uur even goed te roeren met een vork: zo voorkom je ijskristallen.
Haal het ijs ongeveer 10 minuten voordat je gaat serveren uit de vriezer. 

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

StreetFood avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten