Griekse gehaktballetjes in tomatensaus (Keftedes) uit Slow C
- Grieks, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Echt lekkere keftedes, uit de slow cooker, dus alle smaak zit goed in het gehakt.
Ingrediënten 4 personen
50 gr. vers witbroodkruim (of panneermeel)1 losgeklopt ei
Geraspte schil en sap van 1/2 kleine sinaasappel
1 theelepel gedroogde oregano
400-500 gr. mager gehakt
1 kleine ui fijngesneden
4 tenen knoflook fijngehakt of geperst
2 eetlepels bloem
2 eetlepels olijfolie
zout/peper
Voor de saus
1 ui gesnipperd
400 gr. tomatenblokjes (uit blik)
1,5 dl hete runderboullion
1 laurierblaadje
Voor de echte keftedes: neem lamsgehakt ipv mager gehakt en lamsbouillon ipv. runderbouillon.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 397,87 kcal |
Koolhydraten | 23,63 g |
Eiwitten | 28,51 g |
Vetten | 20,14 g |
Benodigdheden
Grote koekenpan
schaal om het gehakt in de kneden
Slow Cooker
Bereidingswijze
Doe de broodkruim/panneermeel, losgeklopt ei, sinaasappelrasp en -sap en de oregano in een kom. Voeg het gehakt, de ui en 3 tenen geperste knoflook toe en voeg naar smaak zout en peper toe.
Kneed het geheel goed door elkaar.
Vorm met vochtige handen worstjes van ongeveer 5 cm van het gehakt. Rol de worstjes door de bloem. Leg ze ongeveer 30 minuten in de koelkast zodat ze iets steviger worden.
Verhit de olie in de koekenpan en bak de gehaktballetjes 5-8 minuten of tot ze rondom bruin zijn, leg ze daarna op een bord en laat het bakvet in de pan.
Doe voor de saus de ui met 1 teen geperste knoflook in de koekenpan, bak deze in 3-4 minuten zacht. Voeg de tomatenblokjes toe en breng het geheel weer aan de kook, laat dit 1 minuut doorkoken.
Schep de saus in de binnenpan en meng de gehaktballen erdoor. Leg het laurierblaadje hier bovenop en strooi er naar smaak zout en peper over.
Zet de slow cooker 1 uur op hoog en vervolgens 4 tot 5 uur op laag. (kijk na 4 uur af en toe of de balletjes gaar zijn)
Bron
Het Slowcooker kookboek
Serveertip
Lekker met turks brood en een frisse griekse salade.