Griekse witte gigantbonen in tomatensaus
- Grieks, Bijgerecht
- 60-120 min.
Lekkere Griekse reuzenbonen (Plaki Gigantes) in een licht pittige mediterrane tomatensaus. Iedereen kent ze wel uit de Griekse restaurants want als je daar een schotel bestelt dan komen ze altijd wel op tafel als groente- bijgerecht met de frietjes, de tomatenrijst en de Griekse salade.
Ingrediënten 4 personen
500 gr grote witte bonen gedroogd (Bij AH Valle del sole. Witte reuze bonen)2 teentjes knoflook, geperst
500 ml groentebouillon
1 blik tomatenblokjes op siroop
2 uien, gesnipperd
1 laurierblaadje
Vers gemalen zwarte peper
Oregano gedroogd
Suiker
Zeezout
Vers gesnipperde peterselie
olijfolie
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 557,86 kcal |
Koolhydraten | 48,69 g |
Eiwitten | 20,62 g |
Vetten | 25,54 g |
Benodigdheden
Pan met deksel.
Bereidingswijze
Haal de juiste hoeveelheid bonen uit de zak en laat een nachtje weken in een pan water met een beetje zeezout. Doe tomatenblokjes in een schaal en pureer met de staafmixer. Uien enipperen, knoflook persen, peterselie fijn hakken. Fruiten in een pan met olijfolie en dan gepureerde tomaten, laurierblad, bouillon en uitgelekte bonen toevoegen. Laat ongeveer 90 minuten op laag vuur met deksel pruttelen tot de bonen helemaal gaar zijn en de saus ingekookt is. Proeven en op de juiste smaak brengen met peper, zout, gedroogde oregano en een snufje suiker. Je kan ze ook als ze bereid zijn afgedekt bewaren in de koelkast en prima invriezen.
Bron
Precies zoals een chef ze maakt in een Grieks restaurant.
Serveertip
Lekker bij Griekse grillgerechten, kip, vis, vlees, rijst en gebakken aardappels.