1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Gehakt
  6. Hete Bliksum met Appelmoes en Gehakt

Hete Bliksum met Appelmoes en Gehakt

Door: thom4subs

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 10-05-2014

Ingrediënten 4 personen


1 kg aardappelen
125 ml melk
2 kleine uien
60 g boter
500 g rundergehakt
1 el kerriepoeder
1 pot Hak Appelmoes (360 g)
3 el paneermeel


Verder heb je nodig


Ovenschaal ca. 20 x 30 cm

Hete Bliksum met Appelmoes en Gehakt
Hete Bliksum met Appelmoes en Gehakt

Hete bliksem is een oud Nederlands/Belgisch gerecht. Het is een stamppot die bestaat uit 2 delen aardappel, 1 deel zure appelen (goudreinetten), 1 deel zoete appelen of peren en 1 deel uien.

Varianten van het gerecht worden verkregen door de toevoeging vanspektijdens het koken, of door gebruik vanstoofperenin plaats van zoete appelen. Een andere variant is "donder en hete bliksem", waarbijhamen Fransemosterdworden toegevoegd. Het gerecht wordt doorgaans opgediend met bloedworst.

Deze variant heeft dus als vlees al de rundergehakt en in plaats van appels dus de appelmoes.

690 kcal
Eiwit 29g
Vet 36g
Koolhydraten 61g

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 C. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Giet af, voeg de melk en wat peper toe en stamp de aardappelen tot puree.

Bereidingswijze

2. Snipper de uien. Verhit 2 el boter in een koekenpan en fruit de ui 5 min. op laag vuur. Schep de ui door de aardappelpuree.

3. Verhit 25 g boter in een braadpan en bak hierin het gehakt in 5 min. rul. Voeg de kerriepoeder, peper en eventueel zout toe en schep om.

4. Maak laagjes in de ovenschaal: van achtereenvolgens puree, gehakt, appelmoes en eindig met een laag puree. Bestrooi met de paneermeel en verdeel 20 g boter erover. Bak in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin.

Serveertip

Bestrooi vlak voor het serveren met peterselie

Bron

AH Allerhande



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van thom4subs
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top