1. Home
  2. Recepten
  3. Griekse keuken
  4. Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

  • Grieks, Ovenschotel
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 07-05-2014

Ingrediënten 4 personen


De ballen:

600 gr gehakt HOH
1 ui
2 teentjes knoflook
1 el gesnipperde verse peterselie
1 ei
1 snee oud witbrood zonder korst
150 gr feta
1 t paprikapoeder, pikant
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Olijfolie

De saus:

500 gr gezeefde tomaten
250 ml runderbouillon
100 ml slagroom
1 ui
1 teentje knoflook
3 el bloem
Snufje zeezout
1 e basilicum, gedroogd
2 t suiker
50 gr verbrokkelde feta


Verder heb je nodig


Pan, ovenschaal


Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus
Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus
Net uit de oven, Mmmm....
Net uit de oven, Mmmm....
Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus
Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

Iedereen kent wel de Spaanse balletjes in tomatensaus, de Albondigas, maar dit is mijn Griekse versie en die vinden wij net iets lekkerder. Prima te gebruiken in het weekend als borrel tapas, fingerfood of party hap. Door de week heerlijk op rijst of pasta. Niet moeilijk te maken en goed voor te bereiden. Uiteraard super lekker! Heb je een bakje over gewoon invriezen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak eerst balletjes. Snee brood ontkorsten, natmaken met water en uitknijpen. Mengen met gehakt en ei in een schaal. Gesnipperde ui, peterselie en geperste knoflook erbij. Op smaak brengen met peper, zout en paprikapoeder. Goed mengen en de feta ondertussen in 12 blokjes snijden. Maak nu 12 balletjes en verstop er een blokje feta in, naar midden toe drukken en dan ronddraaien tot balletjes. Dan koekenpan nemen met 2 el olijfolie en balletjes rondom mooi dichtschroeien. Leg ze dan in een ingevette ovenschaal.
Maak nu saus door gesnipperde ui en geperste knoflook in het braadvet van balletjes aan te braden. Nu bloem toevoegen en al roerend de vleesbouillon en de gezeefde tomaten toevoegen tot een mooie saus ontstaat. Is de saus te dik dan iets dunner maken met water. Breng saus op smaak met suiker en een snufje zout, laat 5 minuten pruttelen en tenslotte de gedroogde basilicum erdoor roeren. Giet saus over de balletjes in de ovenschaal. Zet in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden en bak 20 minuten. Dan uitnemen, de slagroom erdoor roeren, zo wordt de saus super omig, en bestrooien met verbrokkelde feta. Schaal terugzetten en nog 10 minuten bakken in de oven. Balletjes en saus eventueel garneren met vers gesnipperde peterselie. Uitnemen en smullen!

Serveertip

Lekker met frites, met rijst, op pasta of als malse romige borrelbal/tapas.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf


Reacties (6)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top