Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

  • Grieks, Ovenschotel
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 07-05-2014
  • Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

    Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

    Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

  • Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

    Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

    Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

  • Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

    Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

    Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus

Iedereen kent wel de Spaanse balletjes in tomatensaus, de Albondigas, maar dit is mijn Griekse versie en die vinden wij net iets lekkerder. Prima te gebruiken in het weekend als borrel tapas, fingerfood of party hap. Door de week heerlijk op rijst of pasta. Niet moeilijk te maken en goed voor te bereiden. Uiteraard super lekker! Heb je een bakje over gewoon invriezen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
De ballen:

600 gr gehakt HOH
1 ui
2 teentjes knoflook
1 el gesnipperde verse peterselie
1 ei
1 snee oud witbrood zonder korst
150 gr feta
1 t paprikapoeder, pikant
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Olijfolie

De saus:

500 gr gezeefde tomaten
250 ml runderbouillon
100 ml slagroom
1 ui
1 teentje knoflook
3 el bloem
Snufje zeezout
1 e basilicum, gedroogd
2 t suiker
50 gr verbrokkelde feta
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan, ovenschaal

Bereidingswijze

Maak eerst balletjes. Snee brood ontkorsten, natmaken met water en uitknijpen. Mengen met gehakt en ei in een schaal. Gesnipperde ui, peterselie en geperste knoflook erbij. Op smaak brengen met peper, zout en paprikapoeder. Goed mengen en de feta ondertussen in 12 blokjes snijden. Maak nu 12 balletjes en verstop er een blokje feta in, naar midden toe drukken en dan ronddraaien tot balletjes. Dan koekenpan nemen met 2 el olijfolie en balletjes rondom mooi dichtschroeien. Leg ze dan in een ingevette ovenschaal.
Maak nu saus door gesnipperde ui en geperste knoflook in het braadvet van balletjes aan te braden. Nu bloem toevoegen en al roerend de vleesbouillon en de gezeefde tomaten toevoegen tot een mooie saus ontstaat. Is de saus te dik dan iets dunner maken met water. Breng saus op smaak met suiker en een snufje zout, laat 5 minuten pruttelen en tenslotte de gedroogde basilicum erdoor roeren. Giet saus over de balletjes in de ovenschaal. Zet in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden en bak 20 minuten. Dan uitnemen, de slagroom erdoor roeren, zo wordt de saus super omig, en bestrooien met verbrokkelde feta. Schaal terugzetten en nog 10 minuten bakken in de oven. Balletjes en saus eventueel garneren met vers gesnipperde peterselie. Uitnemen en smullen!

Serveertip

Lekker met frites, met rijst, op pasta of als malse romige borrelbal/tapas.

Laatste reacties

mowi avatar
mowi 13-08-2016

Dit is wat wij noemen een blijvertje... Dank je WEL!

jikke2 avatar
jikke2 15-05-2014

Lijkt me lekker!!!!!!!

jeanne1964 avatar
jeanne1964 12-05-2014

dit was echt heerlijk zeg, bedankt voor je recept de schaal was helemaal op, mijn schoonzoon likte het laatste restje met zijn vinger op dus dat zegt genoeg groetjes jeanne

Purrie avatar
Purrie 11-05-2014

vandaag gegeten, zal het fotootje gauw uploaden. Het was smullen hoor! Ik heb alleen een elektrisch oventje, de gasoven doet het niet goed en het Kookpunt in R'dam heeft me laten stikken. Mooie oven en fornuis en het enige dat werkt is het mini-elektrische oventje erin. En gezeefde tomaten? Geen idee... heb een blik tomaten gebruikt met een scheutje ketchup. Alles moet geimproviseerd hier... En imi-feta. Maar het was heerlijk! Dank nogmaals!

Fressnapf avatar
Fressnapf 07-05-2014

Lekker hoor Buppie, snel smullen ^O^

Purrie avatar
Purrie 07-05-2014

Mjammie! Dit gaan we gauw uitproberen...

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten