
1 rijpe mango
1 bosje lente uitjes
350 gr kipfilet of kippendij
1 teentje knoflook, geperst
1 cm verse gember, geraspt
1 klein rood chilipepertje zonder zaadjes, fijn gehakt
3 el abrikozen chutney
Half blikje kokosmelk
1 t kerriepoeder
2 t garam masala
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Halve t ketoembar (korianderpoeder)
Halve t djinten (komijn)
2 el olijfolie
1 el vers geperst limoensap
2 kopjes droge basmatirijst
Pan, wok.
Een poosje geleden zag ik dit gerecht gemaakt worden in een Engels kookprogramma door de BBC kok. Toen hij zijn witte rijst ging koken in garam masala liep het water me uit de mond. Garam masala is een mengsel van allemaal geroosterde specerijen. Je kan het kopen of in 8 minuten zelf maken. Snel overschrijven van de Britse ceefax wat erin zit en namaken. Dit is ruim voldoende voor 2 personen, makkelijk te maken en echt crimineel lekker, alleen de rijst al! Dit is wel de lekkerste kip curry die ik gemaakt heb.
Neem een pan met water, breng aan de kook en doe er 2 kopjes basmatirijst in. Kook rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de rijst kookt voeg dan garam masala toe en laat meekoken. Zo krijg je rijst met een geweldige smaak. Al die smaken van de geroosterde specerijen trekken in de rijst. Als rijst klaar is afgieten en eventueel restjes van stukjes steranijs of kaneelstokje eruit halen. Houdt warm. Wok nemen, olie erin, geperste knoflook, chilipeper, gember, kerrie, ketoembar, djahe erbij en glazig wokken. Wok op hoog vuur en blokjes kippendij of kipfilet toevoegen en roerbakken in het kruidenmengsel. Verder op smaak brengen met peper en zout. Lenteuitjes, 3 steeltjes, in centimeter grote stukken snijden en kort mee wokken. Afblussen met kokosmelk en nog 10 minuten laten pruttelen. Tenslotte mangoblokjes erbij en laat nog 5 minuten pruttelen tot alles lekker warm is en dan als laatste de abrikozen chutney er goed door roeren en zo lekker op smaak brengen. Mooie schaal nemen (van aardewerk), rijst erin doen en curry erover verdelen en op tafel zetten. Smullen. NB. 2 kopjes rijst (1 kop p.p.) is voldoende en anders ietsje meer nemen.
Geef er eventueel lekkere frisse komkommersalade bij met dille.
Kookprogramma BBC en aangepast.
mowi 01-02-2017
Dit gaat het worden vanavond!
joke_smum 11-05-2014
Dat ziet er heerlijk uit. Ik bewaar dit recept en ik zal het zeker gaan maken. Je hoort dan wel wat wij ervan vonden.
estherbakermans 05-05-2014
dat ziet er goed uit alex ik heb er al trek in gr esther
alidada 05-05-2014
Sorry, ik klikte te snel! Dus de link naar mijn Garam Massala staat al in je berichten. Ik maak al heel lang d mijn Garam masala zelf en dat is zelfs lekkerder dan gekochte. Dus geef dat maar een Parel door. Enfin, ik bewaar dit recept van want het klinkt zeer aantrekkelijk. Groetjes, Louise
alidada 05-05-2014
http://www.smulweb.nl/recepten/1129890/Garam-masala