Kokkoras Krassatos (Kip in rode wijn)

  • Grieks, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 02-05-2014

Kip gestoofd in rode wijn uit de Griekse keuken.
Vorig weekend weer eens gemaakt, en je hebt dan echt het idee dat je op een Grieks eiland zit te geniet van deze overheerlijke kip.

Hoewel de naam van het recept doet vermoeden dat het om een haantje gaat, word het toch echt met (scharrel)kip bereid..

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 scharrelkip van ca 1,5 kilo in 8 stukken gesneden (kan de poelier ook voor je doen)
4 dl Griekse rode wijn (slijter)
3 teentjes knoflook, schoongemaakt en gehalveerd
1 el korianderzaadjes
6 el (Griekse) olijfolie
2 laurierblaadjes
1 dl (Griekse) olijfolie
1 el grof gemalen zwarte peper
1 ui, grof gesneden
1 grote ui, fijngesneden
6 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 winterwortel, schoongemaakt en in schijfjes
1/2 knolselderij, geschild en in blokjes
1/2 Spaans pepertje, fijngesneden
2 el Metaxa of Ouzo
2 el gezeefde bloem
1 stuk sinaasappelschil, zonder wit en fijngesneden
1 el vloeibare honing
1 el gedroogde tijm
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
snijplank
scherp mes
mengkom
marineerschaal
plastic folie
keukenpapier
stoof/braadpan
grote zeef

Voorbereiding

De stukken kip in de marineerschaal leggen en daarover de wijn gieten.
Meng er de knoflook, laurier, grove peper, kruidnagels, korianderkorrels, kaneelstokje en de grofgesneden ui goed door en zet de schaal 2 uur afgedekt met folie in de koelkast om te marineren. Roer af en toe om.

Bereidingswijze

De stukken kip uit de marinade halen en goed droogdeppen.
Haal de stukken ui en knoflook eruit en bewaar ze voor later in de saus.

Verwarm de olijfolie in de braad/stoofpan en fruit hierin de fijngesneden ui tot ze begint te kleuren, voeg de kipstukken toe en bak die op niet te hoog vuur mooi goudbruin.
Haal ze uit de pan en hou even apart, bestrooi ze met zout
Zeef dan de olie - de uien mogen weg - en fruit hierin de wortel, knolselderij, ui en knoflook uit de marinade en de fijngesneden rode peper.
Voeg de bloem toe, roer goed door en laat een paar minuten garen.
Dan ca de helft van de marinade erbij en dit blijven roeren tot er een mooie gladde, lichtgebonden saus ontstaat. Voeg de rest van de marinade met de kruiden samen met de sinaasappelschil, Metaxa en de korianderkorrels aan de pan toe en laat dit even goed doorwarmen.
Leg de stukken kip in de saus (ze moeten goed onderstaan) en breng het geheel tegen de kook.
Laat de kip in ca 1,5 uur op rustig vuur door en door gaar stoven onder af en toe doorroeren.
Proef aan het einde of alles naar wens op smaak is en dan heerlijk aan tafel genieten van deze Griekse verwenschotel.
Eet smakelijk!

Bron

Een vriend van ons, Alexis

Serveertip

De pan op tafel of mooi opdienen in een voorverwarmde serveerschaal, lekker gekruide gebakken aardappeltjes en een frisse salade en een glas (Griekse) rode wijn natuurlijk!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten