1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Cake
  5. Cake Pops

Cake Pops

Door: thieske12

  • Belgisch,
  • Geplaatst op 30-03-2014

Ingrediënten 15 personen


- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 300 gr boter
- 300 gr witte basterdsuiker
- 6 eieren
- 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract

Botercre (mix boter en poedersuiker) ofCream cheese frosting:
- 2 pakjes monchou
- 4 el cre frahe
- 25 gr boter
- 250 gr poedersuiker
- 2 tl vanillesuiker (of beetje vanille extract)

Candy Melts (gekleurd) of gewone chocolade tabletten (wit/bruin)
evt. Crisco (om de chocola te verdunnen)
evt. chocolate chips (voor in de cake)
evt. kleurstof en/of smaakstof
evt. strooisels of fondant om ze te versieren


Verder heb je nodig


Bakplaat en bakpapier
mixer
maatlepel
lolliestokjes of houten satstokjes
cocktailprikker
houder van bv. piepschuim


Zin om leuke, maar vooral ook lekkere, cake pops te maken?Deze how to legt uit hoe je dit eenvoudig kan doen! De binnenkant bestaat uit vanillecake met chocolate chips. Ik zal hier het basisrecept van de cake pops uitleggen in een paar simpele stappen.. want het is zeker niet moeilijk. Vooral na een paar keer oefenen, maak je de mooiste en lekkerste cake pops die je je kan bedenken!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1. De eerste stap is, de cake bakken. Dit is mijn recept voor een basis vanillecake en goed voor ongeveer 30 cake pops:300 gr zelfrijzend bakmeel
300 gr boter
300 gr witte basterdsuiker
6 eieren
1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract

Verwarm de oven voor op 160C
Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een romige, gladde massa
Voeg de gezeefde bakmeeltoe aan het boter/suiker mengsel en mix net zolang totdat er geen klonten meer in zitten en glad is
Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan je beslag en mix steeds goed totdat het een luchtig beslag wordt (als je vanille extract gebruikt, voeg dat bij deze stap toe aan het beslag)
Bak de cake ongeveer 1-1,5 uur in de oven, check of de cake gaar is door er met een satrikker in te prikken. Als de prikker er droog uit komt, is de cake gaar

Tip:Wil je dat je cake pop een mooi of gezellig kleurtje aan de binnenkant heeft? Voeg dan wat kleurstof toe aan het beslag. Denk aan roze cake (roze kleurstof of druppeltje rode kleurstof) voor op Valentijnsdag of blauwe cake voor een babyshower voor een jongetjeMocht je vergeten de kleurstof toe te voegen aan het beslag, maar wilde je toch een kleurtjes cake? De kleurstof kan je altijd nog toevoegen aan de verkruimelde cake, wel goed mengen, zodat je geen witte stukjes meer ziet.2. Als de cake helemaal is afgekoeld, verkruimel je deze.. (het liefst snij ik de bruin gebakken randjes eraf, zodat je een mooie gele cake overhoudt)3. Maak een botercreme of frosting naar keuze, die je straks met de cakekruimels meng. Zelf hou ik erg van cheese cream frosting, heerlijk zoet/fris en erg makkelijk om te maken! Dit heb je nodig:2 pakjes monchou
4 el cre frahe
25 gr boter (roomboter of margarine)
250 gr poedersuiker (1 bus)
2 tl vanillesuiker (of beetje vanille extract)

Mix alles tot een gladde, romige massa (alle klontjes eruit)

Tip:Ook hier kan je een kleurstof aan toevoegen. Als ik een kleurstof heb toegevoegd aan de cake kruimels, doe ik vaak dezelfde kleurstof ook een beetje door de frosting heen. Zo krijg je zo optimaal mogelijk die kleur die je uiteindelijk wilt hebben in je cake pop!Wil je toch een botercre gebruiken, dan kan je de simpele versie maken door poedersuiker, roomboter en een smaakstof (bv. vanille essence) te mixen tot een gladde, romige massa.4. Meng de verkruimelde cake met de cream cheese frosting/botercre en voeg een handjevol chocolate chips hieraan toe. Laat de chocolate chips weg, als je alleen de vanille cake als cake pop wilt..5. Zodra alles goed gemengd is en lekker fudgy en kneedbaar is, kan je er mooie balletjes van rollen. Ik gebruik zelf zo'n mini maatlepel, om evengrote cakeballetjes te krijgen.Note:De doorsnede van mijn maatlepel is ongeveer 4 cm. Maak dus niet al te grote ballen, anders heb je kans dat ze van je stokje vallenLeg de cakeballetjes op een plaat met bakpapier, en zet ze 10 minuten in de vriezer zodat ze wat steviger worden. Na de vriezer, leg je ze even 5 minuten in de koelkast (Of in plaats van in de vriezer, kan je ze wat langer in de koelkast houden)6. Smelt de candy melts (in dit geval, de rode) in de magnetron of, wat ik het prettigst vind, au bain marie in een hittbestendige kom en pannetje op 't fornuis.Candy melts zijn chocolade tabletten, verkrijgbaar in verschillende kleurtjes.
Wat ik zo handig vind van candy melts is dat ze in leuke kleurtjes verkrijgbaar zijn, zodat je leuke Cake Pop creaties kan maken!Voor witte en bruine cake pops, gebruik ik gewone (witte of bruine) chocolade tabletten van de supermarkt. Dit is namelijk goedkoper dan witte of bruine candy melts en werkt net zo goed!Tip: Je kan ook bijvoorbeeld witte chocola kleuren, met behulp van candy colors. Dit is kleurstof gebaseerd op olie, gebruik dus geen gewone kleurstof van de toko!Tip:Is je chocola te dik om je cake pop in te dippen? Ik maak het zelf vloeibaarder door er wat Crisco aan toe te voegen. Begin met het toevoegen van 1 tl, meng dit en kijk of het vloeibaar genoeg is. Zo niet, dan voeg je er nog meer bij totdat je je pop er makkelijk in kan dippen! Ik heb gehoord dat gewone plantaardige olie ook werkt (goedkoper dan Crisco), maar heb dat zelf nog niet geprobeerd.. Kijk uit: gebruik nooit water of melk om je chocola te verdunnen!7. Nu gaan we ervoor zorgen dat de cakebal goed aan het stokje blijft en niet halverwege het feestje naar beneden zakt..Maak van tevoren met een prikker een gaatje in elke cakebal (tot het midden van de bal), zodat je straks de lolliestokjes makkelijker in de balletjes kan steken, zonder dat ze kapot gaan.Dip een lolly stokje een halve centimeter in de candy melt en steek deze vervolgens in het gaatje van het cakeballetje, en voorzie op deze manier elke cakebal van een lolliestokje..8. Om de chocola op het stokje goed te laten harden, leg je de cakeballetjes met stokjes weer even in de koelkast voor 5-10 minuten.Tip: Let er op dat je cakeballetjes niet te koud zijn, wanneer je ze in de gesmolten chocolade dipt. Is dit wel zo, dan kunnen later er scheuren ontstaan in de chocola omdat de cake te koud was en nu gaat uitzetten.9. Dip de cakeballetjes n voor n in de gesmolten candy melts. Gebruik een lepel om de overtollige chocolade weg te halen, in de how to van de Pepernoten Popsheb ik daar wat meer over uitgelegd.10. Steek ze na het dippen in een geimproviseerde houder, van bv. piepschuim, zodat ze allemaal mooi rechtop kunnen staan. Zo kan de chocola goed stollen, terwijl je lekker verder kan met het dippen van de andere pops.

Serveertip

Als je dus geen zin of tijd hebt om een cake te maken, gebruik gewoon kant-en-klare cake van de supermarkt. Werkt net zo goed!
Is de candy melt te dik, gebruik danCriscozodat het wat vloeibaarder wordt en je de cake pop makkelijker erin kan dippen. Test eerst met 1 theelepel Crisco en kijk of het naar wens is, voeg anders gerust nog een theelepeltje toe. Gebruik nooit melk om de chocola te verdunnen! Hierdoor gaat het stollen, en wordt het nooit meer zo vloeibaar als dat je wilt..
Crisco is te verkrijgen in bv. toko's,taartwinkels en Makro.
De balletjes moeten niet te koud zijn, als je ze in de chocola dipt.. gebeurt dit wel, dan krijgen de cake pops een barst omdat de cake gaat uitzetten zodra het op kamertemperatuur komt. Niet zo'n fraai gezicht dus..
Wil je de cake pops versieren met sprinkels (chocolate chips, disco dip) of net als hier, een wit hartje van fondant? Wacht dan na het dippen in de chocola heel even, totdat de chocola al ietsje gestold is. Op deze manier blijft de chocola op de pop mooi zitten. Maar wacht natuurlijk niet te lang, anders blijft de versiering niet plakken.



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van thieske12
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top