Botermals Frans rundvlees stoofpotje

  • Frans, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 22-03-2014
  • Botermals Frans rundvlees stoofpotje

    Botermals Frans rundvlees stoofpotje

    Botermals Frans rundvlees stoofpotje

  • Botermals Frans rundvlees stoofpotje

    Botermals Frans rundvlees stoofpotje

    Botermals Frans rundvlees stoofpotje

  • Botermals Frans rundvlees stoofpotje

    Botermals Frans rundvlees stoofpotje

    Botermals Frans rundvlees stoofpotje

Stoofjes zijn altijd lekker, maar deze is wel heel erg lekker. Dit is geen boeuf bourguigon want daar zit veel meer in, maar de smaken komen dicht in de buurt. Dit stoofje is extra lekker vanwege de sjalotjes. Dat geeft tussen al dat vlees een kleine smaakexplosie. Ook belangrijk is goede stevige wijn te gebruiken. Gebruik nooit goedkope wijn in stoofjes die je er zelf niet bij drinkt. Wees niet bang voor alcohol want alle alcohol verdampt. Lekker nu het weer kouder is en dit is slank en gezond.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kilo runderriblappen
200 gr gerookte spekblokjes
250 gr kleine sjalotten
3 teentjes knoflook
2 wortels
350 gr champignons
1 fles stevige rode Franse wijn
400 ml warme runderbouillon
2 el cognac
2 laurierblaadjes
2 takjes verse tijm
Klein bakje platte peterselie
2 el tomatenpuree
2 el bloem
Olijfolie
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan, stoofpan

Bereidingswijze

Zorg dat je mooie dikke lappen doorregen vlees koopt. Snijd vlees in mooie hapklare blokjes. Champignons door de helft snijden, grote in kwarten. Vlees op smaak brengen met peper en zout en door het bloem halen. Olie in de pan, 2 teentjes geperste knoflook erbij en vleesblokjes op hoog vuur kort rondom bruin bakken. Wortels wassen en schillen en in reepjes of plakjes snijden. Bak ondertussen ook de spekblokjes en wortelstukjes mooi bruin en breng op smaak met peper, zout en 1 teentje geperste knoflook. Zet uit en bewaar. Nu vlees afblussen met 400 ml runderbouillon en dan met goede rode Franse wijn overgieten zodat alles goed onder staat. Die dan de cognac erbij. Rest van de wijn bewaar je en drink je natuurlijk lekker op. Voeg twee takjes verse tijm toe, laurier, tomatenpuree en dan het gebakken wortel-spek mengsel. Voeg dan nog driekwart van de vers gesneden platte peterselie toe. Laat ruim 2 uur op laag vuur stoven. Sjalotten schoonmaken, olie en een klontje boter in de pan en met champignons aanbraden. Voeg na ruim twee uur de gebakken champignons en sjalotjes toe en laat nog 30 minuten mee stoven. Zo behouden ze smaak want anders verliezen ze hun smaken. De saus is wel ingekookt, vlees moet nu boterzacht zijn. Proef en breng eventueel nog hoger op smaak met wat extra kruiden. Leuk serveren in leuke bakjes en garneren met de rest van de peterselie. Ook dit stoofje is super, super lekker. Eet smakelijk.

Laatste reacties

annelies_vandenheuvel_39 avatar

Heb het stoofpotje natriumarm gemaakt. Echt een aanrader. Heel smaakvol....en de geur hmmmm......(y)

kicuis avatar
kicuis 10-04-2014

lijkt inderdaad op BB en toch een tikje anders, bedankt.

datisina avatar
datisina 28-03-2014

kan je me voor wakker maken

magdas avatar
magdas 24-03-2014

Boeuf Bourguignon, een heerlijke Franse klassieker!

naus_marijke avatar
naus_marijke 22-03-2014

Lijkt mij heel erg lekker! Bedankt voor het recept Alex en nog een mooie zondag gewenst. Groetjes, Marijke

hermien_kg avatar
hermien_kg 22-03-2014

Ziet er lekker uit Alex. Ik heb nog een paar dikke riblappen in de diepvries liggen dus hun lot is bekend! Groetjes, Hermien

Purrie avatar
Purrie 22-03-2014

lekker Alex, ik neem 'm mee! Net weer even anders door de cognac en het spek, ik zal het zeker zo doen de volgende keer!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten