Hete & Zure Soep (Suan La Tang)

  • Chinees, Soep
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 18-03-2014
  • Hete & Zure Soep (Suan La Tang)

    Hete & Zure Soep (Suan La Tang)

    Hete & Zure Soep (Suan La Tang)

~~Een heerlijke, verwarmende, gezonde soep uit Sichuan: Suan La Tang (酸辣湯), misschien beter bekend onder de Engelse naam Hot and Sour Soup. Het hete van deze soep komt niet van chilipeper maar van gemalen peper en het zure komt van die typische, zwarte rijstazijn uit Chinkiang. De van origine vaak beige, gelige soep fleurt helemaal op door het toevoegen van kleurige reepjes puntpaprika. Niet erg traditioneel maar als je niet beter wist zou je denken dat het zo hoort. Bovendien verandert de soep ermee van voorgerecht in maaltijdsoep, weer eens wat anders dan die eeuwige pan erwtensoep.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
~~Het vlees (de luxe variant):
150g varkenshaas in 3mm reepjes.
kort marineren in:
1 tl Shaoxing rijstwijn
1 tl lichte sojasaus
1 tl sesamolie
2 tl maena
2 tl koud waterEn/of (de makkelijke variant):
150g reepjes achterham of
150g left-over pulled pork of
150g reepjes leftover Peking eend
150g gare kip in reepjes getrokkenVaak ook nog:
150g tofu in 3mm reepjesDe groenten:
4 geweekte, gedroogde shii-takes in 3 mm reepjes
1 stukje verse of diepvries bamboe in 3mm reepjes
3 (punt)paprikas, in 3mm reepjesBijzondere toevoegingen:
tijgerlelieknoppen
tofuvellen
boomorenDe soep:
1 liter bouillon (kip, rund, shii-take, wat je wilt)
1 el Shaoxing rijstwijn
1 el lichte sojasaus
1 el donkere sojasaus
1 el gemalen (zwarte) peperDe afmakers:
4 el maena met koud water tot papje geroerd
3 el Chinkiang zwarte rijstazijn
3 lente-uitjes (julienne) met 1 tl sesamolie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pan

Voorbereiding

boomoortjes weken.

Bereidingswijze

~~Het mooiste is om alles in enigzins gelijke reepjes te snijden, noodzakelijk is het niet.
Breng de bouillon met shaoxing etc aan de kook.
Doe het gare vlees, de tofu en groenten/paddestoelen erbij.
Ook de eventuele extraatjes als tijgerlelieknoppen.
Voeg als de soep weer aan de kook is ook de rauwe reepjes varkenshaas toe en roer voorzichtig (met eetstokjes) zodat de reepjes vlees niet aan elkaar klonteren.
Als die dun genoeg waren is 30 seconden al genoeg voor de volgende stap:
voeg beetje bij beetje het maenapapje toe, waarschijnlijk niet alles, maar precies genoeg om de soep lekker gebonden/dik, maar niet behangselplakkerig te maken.
Zet het vuur uit, breng op smaak met de zwarte rijstazijn en lente-ui.
Serveer gloeiend heet.

Bron

Aziatische site

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten