Madeleines, heerlijke kleine cakejes.
- Nederlands, Banket
- 20-30 min.
Dit is een recept van Karin Luiten ik heb de tekst wat aangepast.
Deze leuke cakejes smaken echt verrukkelijk.
Ik heb al heel lang een uitgesleten Madeleine vorm in huis.
Die vorm is van mijn vader geweest maar gek genoeg ben ik er eigenlijk nooit toegekomen om zelf deze lekkere cakejes te bakken.
In dit recept zitten 4 bolletjes stemgember verwerkt maar de gembersmaak is zo subtiel dat ik denk dat zelfs gember haters ze lekker zullen vinden.
De gemberbolletjes worden door een knoflookpers geknepen dus ze werden super fijn geknepen.
Heb je geen Madeleine vorm neem dan neem je gewoon een cupcakevorm (ook leuk) en vul hem dan tot ongeveer de helft. Ik had de (hartjes) vormpjes tot driekwart gevuld maar vond ze een beetje te dik.
Madeleines komen uit Frankrijk maar dit vind ik niet een echt Frans recept, meer een gewone (lekkere) Nederlandse versie.
Het is voor ongeveer 12- 14 stuks (hangt van je vormpjes af).
Mijn vorm is voor 9 Madeleines, ik hield wat over dus de rest in enkele hartjes vormpjes gedaan dat stond nog leuk ook. Misschien een idee voor de volgende Valentijnsdag?
Ik kan geen fotos plaatsen helaas, zodra dat weer mogelijk is zal ik ze plaatsen.
Ingrediënten 12 personen
- 100 g cakemeel- (Geen cakemeel? Neem dan 100 g zelfrijzend bakmeel plus 1 theelepel bakpoeder)
- 100 g boter
- 100 g suiker
- 2 eieren
- 4 bolletjes stemgember (uit een pot)
- Snufje zout
Benodigdheden
Madeleine vorm of andere kleine vormpjes bvb cupcakes vorm.
Mixer, spatel, kom, kleine kommetjes, weegschaal.
Juslepel of twee lepels. Eventueel magnetron. (om de boter te smelten).
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200C
Vet de vorm of vormpjes in (Siliconen vormpjes hoef je niet in te vetten).
Strooi er wat bloem op/in en klop het overtollige eraf.
Bereidingswijze
1. Smelt de boter in de magnetron (let op hoeft er maar heel eventjes in)
2. Heb je geen magnetron? Smelt het dan op een laag vuurtje in een klein pannetje.
3. Doe de gesmolten boter in een kom en voeg de suiker toe en zet even de mixer erop.
4. Doe de gemberbolletjes in de knoflookpers en knijp ze uit boven de kom.
5. Voeg de 2 eieren toe en mix eventjes kort met de mixer tot het goed gemengd is.
6. Zeef de bloem plus het zout boven het beslag en spatel het er voorzichtig met een grote metalen lepel door.
7. Neem een juslepel of twee lepels en vul de Madeleine vormpjes helemaal en kleine cupcake vormpjes voor 2/3 met het beslag.
8. Zet in de voorverwarmde oven voor 10- 15 minuten tot ze een mooi goudgeel kleurtje krijgen.
Bron
Karin Luiten
Serveertip
Een tip van Trudy Menger (Menge161 op smulweb) die schreef; Lekker met een sinaasappelcollies en een pittige espresso en als je het helemaal feestelijk wil maken ook nog een flinke dot vers geslagen room. Mjam!!!!
Dat klinkt verrukkelijk en ga dat beslist een keer doen, maar gewoon bij een kopje thee smaken ze ook heerlijk hoor.