Noord-Hollandse Aardappel-witlofschotel

  • Nederlands, Streekgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 10-02-2014
  • Noord-Hollandse Aardappel-witlofschotel

    Noord-Hollandse Aardappel-witlofschotel

    Noord-Hollandse Aardappel-witlofschotel

Lofjes vind ik in de winter een van de lekkerste groentesoorten. Deze komt uit een nieuw kookboek vol streekgerechten en wilden we proberen. Normaal eten mensen lofjes met ham en kaas, maar ik vind dat zo saai en gewoon. Dit streekgerecht bereid je met beenham en katenspek en dat sprak mij gelijk aan. Aan deze ovenschotel zit gewoon heel veel meer smaak en is niet lastig te maken. Proef zelf hoe lekker dit is.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kilo kruimige aardappelen
8 kleine stronkjes witlof
100 gr boter
3 dl melk
tl nootmuskaat
8 kleine witlofjes
250 gr beenham in dunne plakjes
250 gr katenspek in dunne plakjes
60 gr boter
50 gr bloem
225 gr geraspte Goudse boerenkaas
5 dl melk
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenschaal

Bereidingswijze

Kook de aardappels gaar. Voeg nu de melk toe en stamp de aardappels fijn. Doe vervolgens de boter erbij en breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verdeel de puree gelijkmatig in een ovenschaal en dek die af met katenspek. Maak de kaassaus door de melk te verwarmen en beetje bij beetje de bloem toe te voegen. De kaas toevoegen als de saus bubbels gaat vertonen en roer alles goed door. Wacht tot de kaas helemaal gesmolten is en breng dan op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Bewaar nog wat geraspte kaas voor de garnering. Was de lof en halveer deze in de lengte, snijd de harde kern eruit. Verdeel de lofhelften over het katenspek en de aardappelpuree. Leg daaroverheen de plakken beenham en schenk er de kaassaus overheen. Sprenkel daarna de overgebleven geraspte kaas erover en zet de ovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 190 graden. NB. Gebruik geen zout. Katenspek en ook de oude boeren kaas bevatten genoeg zoutkristallen.

Bron

Kookboekje de Hollandse pot, streekgerechten.

Serveertip

Neem er een lekker glas rode wijn bij.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

antoniake avatar
antoniake 14-02-2014

ziet er heerlijk uit groet tooske

bramenria avatar
bramenria 10-02-2014

Lijkt me lekker,ga het zeker proberen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten