Gratin Dauphinois

  • Frans, Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 25-01-2014

Aardappel gratin uit de oven.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
2 teentjes knoflook
200 g gemalen kaas
250 ml melk
250 ml slagroom
boter
2 blaadjes laurier
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
nootmuskaat (1 stuk of 1/2 theelepel)
peper
zout
600 g aardappelen (vastkokend)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
2 Ovenschaaltjes

Voorbereiding

Schil de aardappelen en snij ze vervolgens in dunne plakjes van ongeveer 3 mm.
Smelt een klontje boter en smeer hiermee de binnenzijde van de vuurvaste potjes in.

Bereidingswijze

Neem een pan en giet er de melk en de room in. Voeg er de rozemarijn, de gekneusde en ongepelde teentjes look, de laurier en de tijm bij. Kruid het mengsel met voldoende peper van de molen, een snuif zout en (vers) geraspte nootmuskaat. Verwarm het mengsel op een zacht vuur en laat alle kruiden hun smaak afgeven aan de room en de melk. Het mengsel mag heet worden, maar het hoeft niet te koken.Schik in elk potje een portie aardappelschijfjes.
Zeef het mengsel van melk en room. Schenk daarvan een portie in elk potje met aardappelschijfjes. (Zodat alle aardappelschijfjes onderstaan). Werk elk potje gratin af met een flinke toef gemalen kaas. Plaats de potjes in de oven en laat ze zon 25 30 minuten garen, tot er een goudbruin kaaskorstje op ligt.

Bron

Jeroen Meus

Laatste reacties

jonny1 avatar
jonny1 10-02-2014

Dankjewel voor dit recept,groetjes jonny

petoeke2 avatar
petoeke2 30-01-2014

Heel hartelijk voor je recept .Ik heb het meegenomen Lieve groetjes Anita.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten