1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Duitse keuken
  5. Groene kool of savooiekool met mosterdroomsaus

Groene kool of savooiekool met mosterdroomsaus

  • Duits, Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 20-01-2014

Ingrediënten 4 personen


1 groene kool of savooiekool van plm. 750 - 1000 gram
2 eetlepels zonnebloemolie
1 middelgrote ui
1/4 liter groentebouillon
2 theelepels karwijzaad
1 volle eetlepel mosterd (niet al te pittige mosterd gebruiken!) of meer naar smaak
150 ml slagroom
1/2 eetlepel maïzena
zout, zwarte peper
nootmuskaat naar smaak
paar druppels worcestersaus


Verder heb je nodig


Grote pan
houten lepel
plan
groot mes

Heerlijke groene kool...
Heerlijke groene kool...

Groene kool of savooiekool (Wirsing) is hier in Duitsland een hele populaire groente. Je kunt deze kool dan ook altijd en overal kopen. In Nederland is dat wat moeilijker. In Nederlandse supermarkten zie je de kool bijna nooit.
Hier in Duitsland wordt de kool bijna altijd met room gekookt. Dat is heerlijk. Ik heb daar een variatie op gemaakt met mosterd en wat extra kruiden. Net iets pittiger.
Door de buitenste bladeren van de groenekool eerst te blancheren hou je de mooie groene kleur van de kool! In het recept staat dit beschreven.

NB
Het karwijzaad in het recept wordt tijdens het koken toegevoegd. Karwijzaad zorgt voor een goede spijsvertering en een goede darmwerking.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Haal de buitenste donkergroene bladeren van de groene kool.
Was de kool(bladeren) goed.
Breng in een grote pan water met zout aan de kook. Zet een bak met koud water klaar.
Doop hier de grote groene bladeren van de kool plm. 2 minuten in.
Doe de bladeren daarna direct in het koude water.

Snij de kool in vieren. Verwijder de stronken.
Snij de geblancheerde koolbladeren en de stukken kool in smalle reepjes.
Pel en snipper de ui.Verhit de olie in de pan.
Bak hierin de ui goudgeel. Voeg de koolreepjes toe. Roer alles goed om. Voeg de bouillon, roomen karwijzaad toe. Breng alles aan de kook en laat de kool plm. 15 - 20 minuten zachtjes koken. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan zodat het vocht wat inkookt.
Proef tussendoor. De ene houdt van gare kool, de ander van beetgaar!
Is er nog teveel vocht aanwezig, dan kun je de kool uit laten lekken in een vergiet of de kool binden met wat maïzena. Het laatste heeft mijn voorkeur.
Roer nu de mosterd (naar smaak), peper, zout, nootmuskaat en wat worcestersaus door de groene kool.

Serveertip

Heerlijk met een karbonade en aardappelpuree.
Ook gekookte aardappelen zijn er natuurlijk lekker bij.
Voor de liefhebber: doe wat gebakken spekreepjes door de kool!



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (6)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top