Smeus

  • Belgisch, Tussengerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 20-01-2014
  • Smeus

    Smeus

    Smeus

Een traditioneel gerecht, bekend in Oost- en West Vlaanderen. Een combinatie van puree met karnemelk, eitjes en Hollandse garnalen.
Als tussengerecht voor 4 personen, als zaterdag maaltje met een de Koninckje ernaast voldoende voor 2 personen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Hoge pan om je eieren te pocheren.

Voorbereiding

Was de aardappelen goed en kook ze, met wat zout, ongeschild, in ongeveer 20 minuten gaar. Pel ze daarna en snijd in grove stukken.

Bereidingswijze

Smelt de boter in een pannetje en laat deze licht kleuren op matig vuur. Neem de pan van het vuur, voeg de karnemelk en de aardappels toe. Druk de pureestamper enkele keren in de pan. Ga door tot je een puree krijgt waar ook nog stukjes aardappel in zitten. Schep de zure room erdoor en breng eventueel op smaak met nog wat zout. Doe de deksel op de pan en houd warm. Vul een hoge pan voor met water en breng dit aan de kook. Voeg een flinke scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. ( De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt) GEEN zout in het water doen! Breek een ei boven een koffiekopje. Zorg dat de dooier heel blijft. Houd een halve eierschaal bij de hand. Zet het vuur zachter en zorg dat het water net onder het kookpunt blijft. Roer met een garde in het water tot er een draaikolk ontstaat. Leg de halve eierschaal als een bootje in het water. Zodra het afdrijft naar het midden van de pan en daar rondjes danst kun je beginnen met pocheren. Neem de eierschaal weg en giet het eerste ei en n keer in het midden van de kolk. Na 2 minuten is het ei voldoende gaar. De dooier moet van binnen nog lopend zijn. Schep je ei voorzichtig uit de pan met een schuimspaan en leg hem op een warm bord. Ik had nog nooit eieren gepocheerd en jawel, het is gelukt! Verhoog de temperatuur van het water een beetje en pocheer ook de andere eieren. Roer de bieslook door de puree en leg op ieder bord een flinke schep puree. Hier bovenop het ei en tot slot op ieder bord natuurlijk de garnalen. Maal op je eitje wat grof zout en serveer.

Bron

Dagelijkse kost Jeroen Meus deel 5

Serveertip

Wij dronken er dus een bolleke de Koninck bij. Dit biertje smaakt uitstekend bij de garnalen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten