Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

  • Duits, Banket
  • 60-120 min.
  • Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

    Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

    Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

  • Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

    Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

    Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

  • Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

    Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

    Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

  • Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

    Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

    Punchtaart met pruimen en maanzaad of Kersttaart 2013

Deze super lekkere taart heb ik afgelopen Kerst (2013 !) gemaakt. We hebben ervan gesmuld. Je kunt de taart gerust 2 dagen tevoren maken, want hij is dan (misschien) nog lekkerder.
Eten er kinderen mee, gebruik dan in plaats van de Gluhwein in de cwat pruimensap in de creme.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
Voor het roerdeeg:
150 gram zachte boter
125 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 mespunt gemalen kaneel
mespunt zout
4 eieren (M)
125 gram bloem + 3 theelepels bakpoeder of zelfrijzend bakmeel
50 gram maanzaad
Voor de vulling:
1 grote pot pruimen op sap (uitlekgewicht 385 gram)
250 ml (1/4 ltr.) pruimensap (uit de pot)
20 gram suiker
1 zakje taartgelei, helder
Voor de Punchcreme:
6 blaadjes witte gelatine
250 ml (1/4 ltr) Gluhwein
400 ml slagroom
40 gram suiker
wat gemalen kaneel naar smaak
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Springvorm van 26 cm doorsnede
mixer of keukenmachine
maatbeker
weegschaal
beslagkom(men)
zeef
schaaltje + kleine pan om de gelatine te verwerken
bakpapier

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 180 graden boven- en onderwarmte (160 graden bij hetelucht).
springvormbodem met bakpapier bekleden.
Vorm invetten met boter en bestrooien met bloem.
Roerdeeg:
Boter zacht roeren met mixer of keukenmachine. Beetje bij beetje suiker, vanillesuiker, zout en kaneel erdoor mixen.
Zo lang roeren tot je een mooie gebonden massa krijgt.
Eieren er een voor een doormixen.
Bloem met bakpoeder mixen (vervalt bij gebruik zelfrijzend bakmeel vervalt dit!).
Bloem en maanzaad afwisselen deel voor deel voorzichtig door het deeg roeren. Niet mixen, dan wordt het deeg niet luchtig genoeg.
Deeg in de bakvorm doen en op de 2e richel van onder in de voorverwarmde oven plm. 35 minuten bakken.
Bodem storten en laten afkoelen.Taartboden dwars doorsnijden.
Vulling:
Pruimen goed uitlekken. Sap opvangen.
Onderste helft van de taart beleggen met de goed uitgelekte pruimen. Bolle kant naar boven.
Van het pruimensap met suiker en het zakje taartgelei volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje de gelei maken.
Deze gelei over de pruimen verdelen.
Punschcreme:
Gelatine in koud water weken. Daarna goed uitknijpen en in een pannetje op een hele lage warmtebron al roerend verwarmen tot de gelatine helemaal is opgelost.
Pannetje van de warmtebron nemen. Beetje voor beetje de Gluhwein erdoor roeren. Koud wegzetten.
Slagroom met suiker en kaneel stijf kloppen.
Zodra de Gluhweinmassa begint te geleren (dikker worden!) de slagroom erdoor roeren.
2/3 van de Punschcreme over de pruimen verdelen.
Bovenste taartbodem erop zetten. Rest punschcreme over de taart strijken.
Taart plm. 3 uur koud wegzetten.
Garneren kan met chocolaatjes, strooisel etc. Laat je fantasie werken.

Bron

Dr. Oetker - Weihnachtsbacken

Serveertip

Deze taart is ook super lekker op andere dagen dan Kerstmis!

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

pwiggers avatar
pwiggers

Doorsturen

Home Recepten