Tarte Tatin

  • Frans, Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 04-06-1999

(omgekeerde appeltaart )

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
6 grote appels ( Elstar )
TAARTBODEM:
225 g. bloem
1 ei
140 g. koude boter in blokjes gesneden
3 eetlepels suiker
snuf zout
CARAMEL:
60 g. boter
120 g. suiker
SABAYON:
4 eidooiers
50 g. suiker
1 dl. witte wijn
1/4 borrelglas Grand Marnier
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

TAARTBODEM:
Doe bloem, ei, koude klontjes boter, zout en suiker in de kom van de
keukenmachine en draai een soepel deeg. Wikkel dit in de aluminiumfolie en
laat een half uur rusten in de koelkast. Schil intussen de appels, snij ze
in 4 stukken en smeer deze in met citroensap tegen verkleuren.
CARAMEL:
Leg op de bodem van een steelpan met dikke bodem de boter. Giet hierover
de suiker. Zet nu een zacht vuur onder de pan. De boter smelt en vermengt
zich met de suiker. ROER NIET!!, maar schud even zachtjes met de pan opdat
de suiker de boter opneemt. Draai het vuur nu 3/4 hoog en wacht tot de
caramel bruin is. Nog steeds niet roeren!. Giet deze in een dichte bakvorm
( dus geen springvorm). Leg de appelparten dakpansgewijs met de bolle kant
schuin naar beneden op de caramel. Vul de vorm goed op.
Rol het deeg iets groter uit dan de taartvorm. Leg de lap over de appels.
Druk de randen naar beneden tussen de appels en de wand. Bak de taart gaar
en bruin in 45 min. 2000C. Keer hem om zodra hij uit de oven komt en laat
afkoelen. Warm hem voor het serveren nog even 2 minuten op in de
magnetron.
SABAYON:
Zet een pan klaar die dient als bain marie voor de koperen bol. Doe alle
ingrediknten in de bol, laat het water van de bain marie niet te hard
koken, zet de bol erop en klop met de elektrische handmixer tot een mooie
stevige sabayon is verkregen.
Snij de taart in punten. Giet sabayon over de punt en ernaast.
Zorg voor een goede mise en place voor de sabayon!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

carodun avatar
carodun 06-08-2000

Ik vind dit best een moeilijk te maken taart. (of moet ik gewoon meer oefenen?!) De caramel lukte niet zo goed, en bleef bij het omkeren niet op de taart zitten. Het deeg was te vast, en te snel bruin (oventijd was nog lang niet klaar). Wel zag de taart er heel fantastisch uit!! En hij smaakte ook nog best lekker; was toch als eerste op van de 3 taarten die ik in huis had........

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten