Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Krentenbollen

Krentenbollen

Door: haalenvan

  • Nederlands, Ontbijt
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 29-12-2013

Ingrediënten 6 personen


Sponge
37 gram tarwebloem
190 gram lauwwarme melk
9 gram suiker
7 gram droge gist of 17,5 g verse gist

Deeg
360 gram tarwebloem
57 gram zachte ongezouten boter
37 gram ei
57 gram suiker
5 gram zout
1 theelepel kaneel

Vulling
125 gram rozijnen
75 gram krenten



12 Krentenbollen

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Sponge:
Voeg alle ingredienten samen en laat bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.

Deeg:
Doe de tarwebloem in de kom van een standmixer, voeg de zachte boter in klontjes toe en mix de boter met de hand of paddle/platte haak door de bloem.

Voeg ei, suiker, zout en kaneel toe en roer door elkaar.

Voeg dan de sponge toe.

Met de deeghaak op lage stand kneden totdat alles goed gemengd is.
Kneed vervolgen met de hand tot een soeple deeg.

Laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen in een kom.

Maak daarna een dik plak van de deeg en doe de rozijnen en krenten op het deeg. Rol het deeg met de rozijnen met de hand op. Eventueel met de hand nog nakneden totdat de rozijnen en krenten goed door het deeg gemengd zijn.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes. Goed opbollen en op bakplaat leggen.

Zet de bakplaat met de krentenbollen in een lauw warme oven (30-40 graden).
Zet een bord kokend water onderin de oven met de bakplaat erboven.
De bollen hoeven niet afgedekt te worden.
Laat de bollen ongeveer 30 min rijzen.

Als ze genoeg gerezen zijn, verwijder het bord met water.
Smeer de bovenkant van de bollen in met eigeel.
Zet de oven op de hoogste stand (bollen blijven in de oven) en bak ze in ongeveer 8-10 minuten bij 270C lichtbruin.

Wanneer ze gebakken zijn smeer de bovenkant van de bollen goed in met boter en dek ze daarna direct af met plastic folie (zo blijft de bovenkant zacht).

Tags

Bron

'Bread' van Jeffrey Hamelman; "Hot Cross Buns"



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van haalenvan
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top