1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Appel-krentenbollen

Appel-krentenbollen

Door: haalenvan

  • Nederlands, Ontbijt
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 29-12-2013

Ingrediënten 6 personen


Sponge
37 gram harde tarwebloem
190 gram lauwwarme melk
17 gram suiker
7 gram droge gist of 17,5 g verse gist

Deeg
360 gram harde tarwebloem
Broodverbeteraar (zie etiket voor de hoeveelheid)
57 gram zachte ongezouten boter
37 gram ei
47 gram suiker
5 gram zout
1 theelepel kaneel

Vulling
125 gram gedroodge appels
75 gram gewelde krenten



12 Appel-krentenbollen

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Sponge:
Voeg alle ingredienten samen en laat bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.

Bereiding:
- Doe de tarwebloem in de kom.
- Voeg de voorschreven hoeveelheid broodverbeteraar toe.
- Voeg de zachte boter in klontjes toe
- Mix de boter met de hand of paddle/platte haak door de bloem.
- Voeg ei, suiker, zout en kaneel toe en roer door elkaar.
- Voeg dan de sponge toe.
- Kneed 15-20 minuten met de deeghaak.
- Voeg de krenten an gedroogde appels toe.
- Kneed vervolgen met de hand tot een soeple deeg.
- Laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen in een licht ingevette kom (olie).
- Vouw het deeg na 30 minuten voorzichtig en laat verder rijzen tot dubbele volume.

- Verdeel het deeg met een deegsteker in 12-14 gelijke stukjes.
- Goed opbollen en op bakplaat leggen.
- Afdekken met plastic folie.
- Laat de bollen 10 minuten rusten.
- De bollen even opnieuw opbollen en op bakplaat leggen.
- Afdekken met plastic folie.
- Ongeveer 1 uur laten rijzen op warme plaats.
- Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 220 °C.

- Bak de bolletjes in 10 - 12 minuten gaar en bruin op de middelste richel.
- Spray tijdens het bakken twee keer water in de oven.
- Bestrijk de bollen direct na het bakken met zachte boter.
- Dek ze daarna direct af met plastic folie (zo blijft de bovenkant zacht).

Tags

Serveertip

Varieer met gedroogde vijgen ipv appels en/of rozijnen.

Bron

'Bread' van Jeffrey Hamelman; "Hot Cross Buns"



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van haalenvan
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top