Sinterklaas pepernoten (kruidnoten) trifle met sinaasappelro

  • Nederlands, Nagerecht
  • 60-120 min.

Ik heb dit recept geinspireerd op een recept van Rutger van der Broek (winnaar van Heel Holland Bakt). Hij maakte voor editie NL een Sinaasappel-kruidnoten taart. (Zie link)
Ik heb er zelf een trifle van gemaakt. Onderstaand recept is echter ook te maken in een springvorm. Zelf vind ik echter een trifleschaal mooier (te koop bij Blokker).

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Voor de bodem:
200 gram kruidnoten
100 gram boter, gesmolten
Voor het sinaasappel roommengsel:
300 mlslagroom
125 gram witte basterdsuiker
300 gram dikke kwark
5 blaadjes gelatine
1 sinaasappel, rasp en sap
Voor de toplaag:
400 ml verssinaasappelsap
Eventueel zoetstof om zoeter te maken. (Zelf niet gebruikt)
3 blaadjes gelatine
Tussenlaagjes:
Verse chocolade muffins van de AH (per twee verpakt), in stukjes gesneden
madarijn partjes (vers of uit blik. Vers is +- 3 mandarijnen)
Grof gehakte truffelkruidnoten
Voor de decoratie:
150 gram slagroom
15 gram suiker
Een handje (truffel)kruidnoten
Handvol gewone pepernoten
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Extra nodig:
Trifle schaal of een ronde springvorm van 20 cm doorsnede
Bakpapier (alleen bij gebruik springvorm)
Keukenmachine, of een plastic zak en een deegroller
Mixer met gardes
Spuitzakken

Bereidingswijze

Bodem maken:
1. Smelt de boter in een steelpannetje
2. Vermaal de pepernoten in een keukenmachine of sla er op los met een deegroller!
3. Voeg de boter toe aan de pepernoten en roer goed door.
4. Doe het pepernotenmengsel in de trifle schaal. Druk goed aan met een lepel. De laag moet ong 1 cm zijn.
5. Zet weg in de koelkast

Sinaasappelroom maken:
6.Klop de slagroom met de basterdsuiker tot yoghurtdikte.
7.Verwarm het sinaasappelsap en de -rasp in een steelpannetje.
8.Voeg van het vuur af de geweekte gelatine toe en los deze op in het sinaasappelsap. (Dus niet laten koken)
10.Voeg het sinaasappelsap toe aan de kwark en schep door elkaar.
11.Spatel de opgeklopte slagroom erdoor. (voorzichtig)
12. Zet weg in de koelkast voor minstens anderhalf uur.

Toplaag maken:
13. Week voor de toplaag de gelatineblaadjes in koud water.
14.Verwarm het sinaasappelsap (met eventueel de suiker.)
15.Los van het vuur af de gelatine op in het sap.
16. Zet weg in de koelkast voor minstens 30 minuten.

Trifle opmaken:
117. Als het sinaasappelroom, de toplaag en de bodem stijf geworden zijn, kun je de trifle gaan opmaken.
18. Begin met het sinaasappelroom. Dit schep je in een spuitzak. Spuit een laag van ongeveer 1 cm op de bodem.
19. Vervolgens maak je een laag van de chocolade muffins.
20. Hierna komt weer een sinaasappelroom laag. Stap 18 herhalen.
21. Na het room komt een laag van grof gehakte truffel kruidnoten.
22. Vervolgens een laag mandarijn partjes.
23. Dan weer een laag room (stap 18 herhalen).
24. De laatste laag is de toplaag van opgestijfd sinaasappelsap.

Decoratie:
25. Klop de slagroom met de suiker op en spuit mooie toefjes op de trifle.
26. Garneren met truffel- en gewone kruidnoten.

Bron

Http://www.rtlnieuws.nl/editienl/heerlijke-recepten-voor-de-overgebleven-kruidnootjes

Serveertip

Heerlijk om te serveren op pakjesavond. Lekker als nagerecht, maar ook lekker bij de koffie. Deze trifle bevat alle smaken van december!

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

LindyRachelle avatar
LindyRachelle

Doorsturen

Home Recepten