Hertengoulash
- Internationaal, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Een heerlijk stoofgerecht dat het goed doet op koude winteravonden maar ook uitstekend doet als hoofdgerecht op feestelijke maaltijden; zelfs bij mensen die zeggen niet van wild te houden!
Ingrediënten 6 personen
1 kilo hertengoulash2 eetlepels boter
1 gesnipperde ui
1 klein blikje tomatenpuree
ca. 30 cl wildbouillon
ca. 30 cl rode wijn
1 theelepel rozemarijn
6 jeneverbessen
laurierblad
1 kruidnagel
75 gr mager rookspek in blokjes
60 gr champignons in plakjes
1 eetlepel rode bessen gelei
1 a 2 eetlepels zilveruitjes
1 eetlepel piccalilly
2 - 3 plakjes ontbijtkoek in stukjes gesneden
zout en peper
eventueel bindmiddel
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 176,49 kcal |
Koolhydraten | 13,05 g |
Eiwitten | 3,45 g |
Vetten | 8,03 g |
Benodigdheden
Stoofpan of slowcooker
Bereidingswijze
Bak het vlees even aan in een hapjespan in 1 eetlepel boter. Bestrooi het vlees met zout en peper.
Fruit in een andere pan (braadpan) de ui in de resterende boter. Roer hier de tomatenpuree doorheen. Afblussen met bouillion en de rode wijn.
Voeg de het gefruite ui-mengsel en het vlees bij elkaar. Voeg rozemarijn, jeneverbessen, laurier en kruidnagel toe en laat het vlees op een laag vuur met de deksel op de pan gaar stoven. Ik zelf meestal uit van ruim 2-3 uur.
Terwijl het vlees gaar stooft, bak je de spekdobbelsteentjes krokant. Vervolgens gebruik je het bakvet van het spek om de champignon-plakjes te bakken.
Doe het spek samen met de goulash, samen met de champignons, de bessengelei, piccalilly en de ontbijtkoek. De ontbijtkoek geeft behalve een zoetige smaak- ook voor wat meer binding van de saus. Laat het mengsel doorsudderen tot de ontbijtkoek helemaal is opgelost en de saus enigszins is gebonden. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Indien de saus nog niet dik genoeg is, eventueel verder binden met allesbinder of maizena.
Bron
De basis van een goede vriend gekregen en zelf wat aangepast.
Serveertip
Heerlijk bij aardappelpuree en rode kool en/of stoofpeertjes.
Een goed glas Chateauneuf du Pape erbij maakt het helemaal tot een hemels gerecht!