Kerststol met noten en amandelspijs

  • > 120 min.
  • Geplaatst op 23-11-2013
  • Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

  • Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

  • Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

  • Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

  • Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

  • Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

    Kerststol met noten en amandelspijs

We beginnen met een klassieker: de kerststol.
Ik ben er dol op!
Duur: rijzen 2 uur + 30 min bakken

Deel dit recept

Ingrediënten
Men neme (voor één flinke kerststol):

- 500 gram bloem
- 200 milliliter melk
- 16 gram gist (uit een zakje)
- 150 gram boter
- 2 eieren
- 100 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- flinke hand pecannoten
- flinke hand blanke amandelen
- 300 gram amandelspijs
- 50 gram suiker + 2 eetlepels suiker
- 2 theelepels kaneel
- een snufje zout
- 2 zakjes vanillesuiker

En voor de garnering:
- poedersuiker
- een flinke hand geschaafde amandelen
- 50 gram gesmolten boter
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 6314,20 kcal
Koolhydraten 755,54 g
Eiwitten 138,33 g
Vetten 293,83 g

Bereidingswijze

- Verwarm de melk tot hij lauwwarm is.
- Zeef de bloem boven een ruime kom, maak een kuiltje en doe daar de gist,
de twee eetlepels suiker en de lauwwarme melk bij.

- Kneed dit tot een stevig en glad deeg.
Als het niet goed genoeg bindt moet je er nog wat melk bij doen.
- Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plaats.

- Laat de rozijnen en krenten ondertussen weken in lauwwarm water.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht oven 175 graden) en bekleed de bakplaat met bakpapier.

- Voeg aan het gerezen deeg 50 gram suiker, de vanillesuiker, een snuf zout, de kaneel, 150 gram boter en één ei toe.
- Kneed dit tot een heel glad geheel, het kan even duren dit komt omdat het deeg vrij stug wordt.
- Als alles goed door elkaar zit kun je de krenten, rozijnen, amandelen en pecannoten er goed doorheen kneden.
- Dek de kom weer af met een theedoek en laat het een uur rijzen op een warme plek.

- Kneed het gerezen deeg weer goed door elkaar.

- Maak de spijs los met een eitje en meng dit goed elkaar.
- Rol het deeg uit, over een met bloem bestoven aanrecht, en leg de spijs er in een soort rol in.
- Klap het buitenste van het deeg over de spijs heen en druk het heel goed aan.

- Leg het op een bakplaat en laat het nog even een half uurtje rijzen.

- Smelt de overige 50 gram boter en besmeer het brood ermee
(maak niet alle gesmolten boter op), doe daar als laatste de gecshaafde amandeltjes op.

- Bak de stol 30 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Bron

Met dank aan Author Chantal chickslovefood.com

Serveertip

TIP: Wordt de bovenkant te snel te donker?
Leg dan een stuk aluminiumfolie op de bovenkant.
- Als de stol klaar is bestrijk je hem nog een keer met boter en strooi je daar de poedersuiker overheen.

Heerlijke kerststol voor het kerstontbijt!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten