1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Cassoulet
  5. Cassoulet by Brandt & Levie

Cassoulet by Brandt & Levie

  • Frans,
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 23-11-2013

Ingrediënten 4 personen


140 g zwoerd
500 g gedroogde witte bonen(12 uur weken in drie keer het volume water)
1 stengel bleekselderij
1 winterpeen
1 sjalot
8 teentjes knoflook
25 gram reuzel (of ganzenvet of boter)
2 rijpe tomaten (of een blik gepelde tomaten)
1 vers knoflookworstje (ik had zelf gedraait Toulouse worstjes
200 g varkensribben (spareribs klein formaat)
140 gram gerookt spek
30 ml rode wijnazijn
versgemalen peperen zout
bouquet garni (3 takken tijm, 3 takken peterselie, 2 bladeren laurier opgebonden)
1 kruidnagel

EN OOK
40 g broodkruim (liefs 2 dagen oud brood)
1 teen fijngehakte knoflook
2 e olijfolie
4-6 knoflook-peterselieworstjes
een flinke hand gehakte peterselie



Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie
Cassoulet by Brandt & Levie

Deze traditionele cassoulet, een recept van de makers van Brandt & Levie-worsten, kost even tijd. Maar eenmaal in de oven heb je er nauwelijks omkijken na. En voor dit recept gebruik je dus geen nepspek of fabrieksworst. Maar de verse knoflook-peterselieworstjes van de heren zelf. Of je draait er natuurlijk zelf een paar.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1. voorkoken
Verwarm de oven voor op 120*C. Rol het stuk zwoerd op en bind het op met slagerstouw. Doe het zwoerd en de bonen in een kookpan, bedek met ruim water en breng aan kook. Giet het bonen en het zwoerd na 20 minuten af en zet beide apart (het kookwater mag je weggooien).

2. snijden
Snijd alle groenten in grove dobbelstenen en hak de tomaat fijn. Snijd de varkensribben per twee los. Snijd het spek in kleine blokjes.

3. aanfruiten
Zet een zware (braad)pan op laag vuur en fruit alle groenten, sjalot en knoflook in de reuzel (of boter). Voeg na ongeveer vijf minuten de tomaat toe en daarna de worst, bonen, het zwoerd, de ribbetjes en het spek. Voeg ongeveer een liter water toe en breng het geheel aan de kook. Schep af en toe met een schuimspaan het schuim eraf. Breng op smaak met de azijn, zout en peper en voeg ook het bouquet garni en de kruidnagel toe.

4. garen
Zet de (braad)pan in de oven en roer om het half uur om. Proef na twee uur. De bonen moeten gaar zijn alle sappen moeten flink zijn ingedikt. Als het geheel niet gaar is, ga je een half uur langer door. Als het geheel te droog wordt, voeg je nog wat water toe. Haal op het einde de zwoerd uit de pan. Die heeft zijn werk gedaan.

5. broodkruim
Haal de (braad)pan uit de oven en verdeel het broodkruim en gehakte knoflook over cassoulet. Besprenkel met olijfolie en gaar het geheel nog circa een half in de oven tot het broodkruim goudbruin is. Bak ondertussen de worstjes gaar. Serveren in diepe borden met de peterselie erover.

Bron

Het PERFECTE VARKEN Marcus Polman



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deonart


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deonart
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top